Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.03.2018, 14:53

Захист прав та інтересів у справах по ДТП. Власний досвід

Адвокат

Стаття присвячена справам про адміністративні правопорушення, що розпочаті внаслідок ДТП. Автор надає конкретні поради щодо дій у разі, якщо вам необгрунтовано інкримінують порушення ПДР, що призвели до ДТП. Згідно з офіційн

Згідноз офіційними даними Департаменту організаційно-аналітичного забезпечення іоперативного реагування Національної поліції лише за січень місяць 2018 року вУкраїні трапилося 16.7 тис ДТП, в яких 2 432 людини постраждали, 1923отримали тілесні ушкодження і 276 загинули. Як бачимо, з плином часу ситуаціяна дорогах, на жаль, не покращується, що призводить до такої невтішноїстатистики.

Забільшою частиною ДТП в Україні складаються протоколи про вчиненняадміністративних правопорушень. Нагадаю, що такі протоколи складаються в разі,якщо в ДТП відсутні дані щодо загибелі людей, а також якщо будь-хто з учасниківДТП отримав легкі тілесні ушкодження. У разі наявності загиблих людей аболюдей, що отримали тілесні ушкодження середньої тяжкості та/або тяжкі тілесніушкодження, розпочинається кримінальне провадження. 

Звласної практики у справах про адміністративні правопорушення зауважу, що переважнабільшість протоколів про адміністративні правопорушення складаються на місціДТП, не дивлячись на те, що Інструкцією з оформленняполіцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сферізабезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі(затверджена Наказом Міністерства внутрішніх справ України № 1395 від 07листопада 2015 року), надано можливість поліцейському, який оформлює матеріалиДТП та у разі, коли для прийняття об`єктивного рішення виникає необхідність вотриманні додаткових даних, передати такі матеріали уповноваженій особіпідрозділу патрульної поліції для розгляду.

Вскладних справах про адміністративні правопорушення, в яких для встановленняпорушника ПДР необхідно провести ретельне дослідження матеріалів, та, принеобхідності, отримати висновки експертів-автотехніків, витребувати додатковідані (наприклад, дані стосовно роботи світлофорів на конкретному перехрестіта/або дані щодо відеоспостереження на місці ДТП), досить часто протоколи проадміністративні правопорушення складаються не на ту особу, що насправді вчинилатаке правопорушення. В таких справах без допомоги адвоката по ДТП не обійтися.

Наведуприклад з власної справи, в якій надавав правовову допомогу в якості захисника(адвоката). Мій клієнт рухався по проспекту Перемоги в місті Києві в крайнійлівій смузі біля відбійника. Автомобіль, який рухався праворуч від мого клієнта,вирішив раптово перестроїтися в смугу руху мого клієнта. При цьому, цейавтомобіль не надав перевагу в русі моєму клієнту, внаслідок чого трапилосяДТП. По приїзду працівників поліції автомобіль, який не надав перевагу в русі, фактичнознаходився попереду автомобіля мого клієнта, а його водій надав письмовіпояснення про те, що він, нібито, рухався в крайній лівій смузі, а автомобільмого клієнта не дотримувався безпечної дистанції і швидкості та наздогнав йогопозаду.

Тобто,інший учасник ДТП приховав від працівників поліції обставину щодо йогоперестроювання на момент ДТП з третьої смуги руху у четверту, по якій рухавсямій клієнт, внаслідок чого протокол працівниками поліції було складенопомилково на мого клієнта.

Мною,до проведення судового засідання у справі про притягнення до адміністративноївідповідальності мого клієнта, було подано скаргу на незаконні дії працівниківполіції, які виїздили на місц е ДТП, в якій, окрім іншого, просилося скласти протокол про адміністративнеправопорушення на іншого учасника ДТП. Керівництво патрульної поліції взяло доуваги мої доводи та вказало, що протокол про адміністративне правопорушення наіншого учасника ДТП буде складено після надходження матеріалів від суду. Інакшекажучи, поліція взяла до уваги , що протокол на мого клієнта був складений помилково, однак не змогла нічогозробити, оскільки всі матеріали вже були надіслані до суду з метою їх розгляду.

Втакому разі у мене не було іншого виходу, ніж переконати суд, який роз г лядав матеріали справи, про те, щов діях іншого учасника ДТП вбачаються ознаки скоєння адміністративногоправопорушення, однак відносно нього не складено протокол. До проведеннясудового засідання мною було подано письмові пояснення по справі, в яких чітковказувалися доводи і фактичні дані щодо перестроювання іншого учасника ДТП всмугу руху мого клієнта, відповідно, в судовому засіданні я просив судповернути матеріали про адміністративне правопорушення до управління патрульноїполіції для проведення додаткової перевірки та доопрацювання, що судом і булозроблено.  

Приймаючи таке р ішення, суд узявдо уваги характер пошкоджень, що виник на автомобілях, а також місцерозташування транспортних засобів на проїзній частині, що вказувало на фактперестроювання іншого учасника ДТП з третьої смуги руху у четверту, по якій рухавсямій клієнт, а також вказувало на факт надання іншим учасником ДТП неправдивихпояснень з приводу обставин ДТП, зокрема, щодо руху такого учасника перед ДТПпо четвертій смузі руху.

Отже,як бачимо, у разі, якщо працівники поліції помилково склали на вас протокол проадміністративне правопорушення, свою невинуватість у ДТП можливо довести шляхомпобудови правильної стратегії захисту.

Крімтого, звертаю увагу, що в деяких випадках без висновку автотехнічної експертизидовести свою невинуватість у ДТП неможливо. Допомога адвоката по ДТП маєвключати у себе і здійснення, у разі необхідності, комунікацій разом судовимиекспертами-автотехніками, які, при необхідності, можуть скласти висновокавтотехнічної експертизи.   

Отже,у разі, якщо відносно вас склали або можуть скласти необгрунтовано протокол проадміністративне правопорушення, рекомендую:

1)   не панікувати і пам`ятати, що за допомогоюкваліфікаваної допомоги адвоката по ДТП ви зможете довести свою невинуватість;

2)     викликати на місце ДТП адвоката.Розумію, що ваш адвокат може саме в цей момент бути зайнятим, перебувати віншому місті і т.д. В такому випадку звертайтеся до адвоката при першійможливості, адже адвокат може встигнути врегулювати питання до переданняматеріалів про адміністративне правопорушення до суду (наприклад, адвокат моженадати відомості про наявність ознак скоєння адміністративного правопорушення вдіях іншого учасника ДТП, що має наслідком складення відносно такого учасникапротоколу про адміністративне правопорушення);

3)      у разі, якщо виповністю впевнені у своїй невинуватості, надайте письмові пояснення працівникамполіції. У разі, якщо ви не впевнені у своїй невинуватості, пояснення ненадавайте (згідно з статтею 63 Конституції України особа не несевідповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членівсім`їчи близьких родичів, коло яких визначається законом);

4)     зафіксувати задопомогою фотоапарату місце розташування транспортних засобів та пошкоджень, щовиникли на них. У разі, якщо існують сліди гальмування, також фотографуйте їх. Занаявності поряд з місцем ДТП сталих орієнтирів, таких як магазини, кафе,стовпи, будинки, обов`язковозафіксуйте місце розташування транспортних засобів відносно них;

5)   взяти активну участь упроведенні замірів, які здійснюють працівники поліції. У разі, якщо на схемімісця ДТП ви побачили невірні дані стосовно замірів, вимагайте внесення досхеми правильних даних. У разі, якщо працівники поліції не реагують на вашівимоги, обов`язковонапишіть про це у своїх зауваженнях. Не менш важливо звернути увагу надостовірне фіксування працівниками поліції замірів проїзної частини, смуг руху,положення транспортних засобів до правого та лівого краю проїзної частини, наявністьна дорожньому покритті дефектів, вірне розміщення слідів гальмування та осипугрунту (може відбутися внаслідок зіткнення транспортних засобів). На зворотнійсхемі місця ДТП працівники поліції, окрім іншого, мають зафіксувати усіпошкодження, що виникли на транспортних засобах внаслідок ДТП;

6)     записати номерителефонів, місце проживання, прізвище ім`я та по батьковісвідків;

7)    з`ясувати можливістьотримання відеозапису ДТП. Пам`ятайте,що загалом такі установи як магазини, заправні станції, кафе, ресторанизберігають записи за три останні дні. Також, не забувайте, що в деякихпублічних місцях та перехрестях встановлені відеокамери, відеозаписи з якихможливо замовити протягом трьох днів з часу ДТП перейшовши на сайт: http://videoprobki.ua.

Слідпам`ятати,що у разі встановлення вашої вини у ДТП може настати і цивільно-правовавідповідальність (пред`явленнядо вас вимоги про відшкодування шкоди, що завдана внаслідок ДТП). Таке можливо,коли розмір завданої шкоди перевищує суму страхової виплати, відсутній полісобов`язковогострахування цивільно-правової відповідальності, банкрутство страхової компанії,в якій застрахована ваша відповідальність або неможливість нею виплатитистрахову суму.

Додатковослід враховувати, що згідно з позицією Верховного Суду України потерпілий у ДТПмає право пред`явитивимогу про відшкодування шкоди внаслідок ДТП як безпосередньо до страховоїкомпанії, так і до особи, що винна у ДТП. Таким чином, наявність у вас полісуобов`язковогострахування цивільно-правової відповідальності не захищає вас від предявлення вимог потерпілогоу ДТП про відшкодування шкоди. В такому разі, після відшкодування шкоди, виматимете право подати регресні вимоги про відшкодування компенсованої вамишкоди до страхової компанії, в якій застрахована ваша відповідальність.

Насамкінець,хочу звернути увагу, що в багатьох складних ДТП можливо було простіше вирішитипитання про наявність чи відсутність вини в певного учасника ДТП за наявності відеореєстратора.Тому, у разі, якщо ви ще не встановили цей прилад у своєму транспортномузасобі, рекомендую це зробити. В складній ситуації він вам допоможе.

Останні записи