Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.11.2017, 15:19

Енергоефективність v 2.0: Як зробити енергоефективним ціле місто

Юрист, економіст, експерт з питань територіального, місцевого економічного розвитку та впровадження проектів енергозбереження

Сьогодні окремі міста частково впроваджують енергомоніторинг, енергоаудит. І це вже приносить мільйонні економії для бюджету громади. Але це не межа. Економію можна збільшити в рази, якщо окремі елементи енергоефективної стратегії об’єднувати в єдину систе

Енергоощадність вже давно стала трендом в нашій країні, хоча всього десятьроків тому про це мало хто замислювався. Сьогодні ж навіть сонячною батареєю набалконі чи проектом термомодернізації будинку та встановленням ІТП(індивідуального теплового пункту) мало кого здивуєш, а в різних регіонахдержави все частіше з’являються вітряні, сонячні чи електростанції набіомасі.

Сьогодні окремі міста частково впроваджують енергомоніторинг, енергоаудит.І це вже приносить мільйонні економії для бюджету громади. Але це не межа.Економію можна збільшити в рази, якщо окремі елементи енергоефективноїстратегії об’єднувати в єдину систему.

Настав час виходити на новий рівень. Я маю на увазі – впровадження ціліснихсистем енергоощадності на рівні міста чи іншого населеного пункту, а не лишеокремих частинок цієї складної мозаїки під назвою «система управлінняенергією».

Така система дозволить мало не з одного комп’ютера бачити все, щовідбувається з енергетичними ресурсами та комунікаціями в місті. І вже наоснові цілісної картини виробляти рішення щодо впровадження тих ти іншихтехнологій у кожній конкретній точці населеного пункту. Наприклад – девстановлювати сонячні батареї, де терміново проводити енергомодернізаціюбудівель, щоб запобігти великим втратам енергії.

На рівні держави такі інтегровані системи дадуть можливість стандартизуватита систематизувати дані для збору уніфікованої статистики. Як наслідок,державні програми у сфері енергоефективності стануть більш обґрунтованими,можна буде вирахувати конкретний економічний ефект запропонованих рішень.

Звісно, така система не будується одразу. Але й вигадувати велосипед тежвже не потрібно, оскільки вже є достатньо успішних практик та рішень. І вжезараз вони зібрані в єдиний алгоритм побудови системи.

Асоціація енергоаудиторів підготувала спеціальний посібник для керівниківгромад, енергоменеджерів, експертів,  який допоможе запровадити вбудь-якому населеному пункті цілісну систему Управління енергією. Крімтого, є можливість співпрацювати безпосередньо з експертами Асоціаціїв рамках проекту «Управління енергією», який розпочався минулого тижня.

Останні записи