Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.09.2017, 10:22

Як оскаржити заборону виїзду за кордон?

Адвокат, партнер юридичної фірми Bargen

За даними Державної прикордонної служби України, в перший місяць безвізового режиму його перевагами скористалося 95 тисяч українців. Тенденція буде продовжуватися, а тому все більше бажаючих захочуть відвідати країни Європейського Союзу у цьому році. Пр

 

За даними Державної прикордонної службиУкраїни, в перший місяць безвізового режиму його перевагами скористалося 95 тисячукраїнців. Тенденція буде продовжуватися, а тому все більше  бажаючихзахочуть відвідати країни Європейського Союзу у  цьому році.

Проте не потрібно забувати, що навітьмаючи біометричний паспорт та всі необхідні документи для перетину кордону, увідпустку можна так і не вирушити.

Вже на кордоні може виявитись, що вамзаборонено виїзд з країни через борги.

Чому можуть не випустити з країни?  

Дійсно, законодавство передбачаєможливість тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України. Якщогромадянин є боржником у виконавчому провадженні, державний виконавець можезвернутися з поданням до суду про заборону виїзду за межі України.Заборгованість може бути різною. Це можуть бути аліменти, банківські кредити чиштрафи перед державою. Розмір заборгованості теж не має значення.  Це можебути як шестизначна сума, так і борг в розмірі кількох тисяч гривень.

Якщо суд погоджується з аргументамивиконавця, то виносить ухвалу про заборону виїзду. Зверніть увагу – суд неповідомляє боржника про заборону виїзду. А тому найчастіше для особи, якаперетинає кордон, наявність судового рішення про заборону виїзду виявляється несподіванкою. 

Перед поїздкою за кордон переконайтеся, чи діє стосовно вас тимчасовеобмеження у праві виїзду. Особливо коли у вас є  борги. Для цього потрібнозвернутися до Головного центру обробки спеціальної інформації Державноїприкордонної служби України з письмовим запитом.

Як оскаржити заборону виїзду?  

Якщо ви дізналися, що суд заборонив вам покидатитериторію України, необхідно оскаржити заборону до апеляційного суду. Строкоскарження - 5 днів з моменту отримання копії судового рішення про заборонувиїзду. На жаль, суди не завжди належним чином досліджують докази та вбільшості випадків прислухаються до доводів державних виконавців.

Проте, підставою длявинесення ухвали про заборону виїзду закордон має бути не тільки факт наявностіу боржника заборгованості, але і факт умисного ухилення від виконання рішеннясуду про стягнення такої заборгованості.

Для оскарження судовогорішення про заборону виїзду рекомендую звернути увагу на наступні запитання:

Чи дійсно боржникухиляється від виконання своїх зобов’язань?  

Ухилення від виконання рішення суду неможе бути умисним, якщо боржник немає коштів оплатити борги.

Чи ухиляється боржниквід викликів державного виконавця?  Зазвичай державні виконавці вказують, щоборжник ухиляється від виконання рішення суду, оскільки не з’являється навиклики державного виконавця. Проте дуже часто виконавець надсилає виклики на помилковуадресу і боржник їх взагалі не отримує. В такому випадку неявка до державноговиконавця не може вважатися умисною. Слід зазначити, що інколи боржник навітьне знає про наявність виконавчого провадження.

Чи пов’язана роботаборжника із відрядженнями за кордон?  

У своїх поданнях до суду державнівиконавці інколи стверджують, що боржник часто перетинає державний кордон іможе не повернутися в Україну.

Разом з тим, в  процесі вирішенняпитання про заборону виїзду, суди не завжди звертають увагу на характер роботиборжника. Також суди не звертають увагу на те, чи може заборона виїзду вплинутина його фінансовий стан та можливість погашати заборгованість. У більшостівипадків боржнику дійсно потрібно покидати територію України з робочимипитаннями.

Після того як заборона виїзду будескасована апеляційним судом, необхідно надати копію судового рішення доГоловного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної службиУкраїни. Лише тоді боржника буде виключено з бази прикордонної служби.

Хочу сказати, що навіть коли ви оскаржитезаборону виїзду, виконавець має право повторно звернутися з аналогічнимподанням до суду через деякий час. Подбайте, щоб для цього у виконавця не булопідстав. З’являйтеся час від часу до виконавця. Дізнавайтеся про хідвиконавчого провадження. Наддавайте в письмовій формі інформацію про змінумісця проживання чи місця роботи. Погашайте заборгованість, навіть незначнимисумами. І тоді ризики того, що вам заборонять покидати територію Україниістотно зменшяться.

Останні записи