Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.01.2016, 03:15

Нові факти про герб Конотопа

Журналіст

Останнім часом дуже багато людей спекулюють на тему міської символіки. Висуваються навіть припущення, що вона в такому вигляді як вона є, розпалює релігійну ворожнечу і пригноблює послідовників деяких релігійних течій.

          Так дійсно. Якщо підходити до прочитанняміського гербу з точки зору російської геральдичної традиції, може здатися, щона ньому зображені символи трьох світових релігій: християнства, магометанствата іудаїзму. Але для того, аби дійти істини в цьому питанні слід згадатиісторію заснування нашого міста.

      Отже 1630і роки. Саме закінчилась польско- московська війна, за результатами якої більшість території давньої Сіверщини(до якої належить і територія на якій зараз знаходиться місто Конотоп) об ` єдналасяу складі Чернигівського воєводства Речі Посполитої (польсько - литовськодержавного союзу). Саме з цим періодом пов ` язуютьвідновлення поселення на території нашого міста. Існує декілька версій як самеце відбувалось, але всі вони так чи інакше пов ` язаніз початком польского панування в наших краях. І всі вони вказують на створеннявійськової фортеці, для оборони польсько - московського кодону.

      Саме з цим оборонним утворення, скоріш завсе, і пов ` язанезначення герба міста Конотоп. Оскільки саме в польсько - литовськійгеральдичній традиції можна знайти схожі атрибути.

      Згідно самого авторитетного польськогогербовника, укладеного Каспером Несецьким, півмісяць рогами до гори такавалерський хрест над ним, означає, що цей герб належав особі яка займалапосаду букграбера, тобто військового коменданта фортеці. Саме такі елементиможна зустріти на гербах інших фортець, що мали відношення до Великогокнязівства Литовського. Наприклад Борзни (зараз - Чернігівська область) абоЗінькова (зараз - Полтавська область).

      Що до зірки саме з шістьма промінями, тоу того ж автора вона не має особливого значення. Про саме шестикутнузірку він згадує не часто і пише пронеї так, наче вона є прикладом особливоїгордості для власника герба. І навпаки - якщо зірка має сім чи вісім промінів,то він виділяє їх з поміж інших.

      Отже, грунтуючись на, відомих насьогодні, польских джерелах, слід зробити висносок, що не варто відзначати вгербі міста Конотоп якісь релігійні або поліичні мотиви. Такий герб бувзвичайним для тих часів і скоріш за все означав приналежність міста до однієї зфортець, що мали захищати від іноземних війск.

                                                                                                                               Олександр Гаврик.

Останні записи