Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.12.2015, 11:09

2 юридичних способи розірвати шлюб в Україні

Юрисконсульт

Відповідно до норм чинного законодавства, процедура розірвання шлюбу (розлучення) проводиться РАЦСом або судом.

Розірванняшлюбу - цевідповідальний, клопіткий і важкий спосіб вирішення сімейного конфлікту, який забираєу подружжя безліч сил і часу. Багато людей мають стереотип, що розірвання шлюбує швидким варіантом вирішення проблем, однак, це не так. Особливо це стосуєтьсявипадку коли один з подружжя не бажає розлучатися, в сім'ї є неповнолітні дітиабо подружжя має спір з приводу розділу майна, у таких випадках розірванняшлюбу відбувається в судовому порядку.

Можливі варіанти розірвання шлюбу. Відповідно до норм чинногозаконодавства, процедура розірвання шлюбу (розлучення) проводиться РАЦСом абосудом.

Розірванняшлюбу в РАЦСі відбувається у випадку коли подружжя мають взаємну згоду на розлучення, атакож не мають спільних неповнолітніх дітей (у тому числі усиновлених). Також черезРАЦС можна розірвати шлюб у зв'язку зі смертю чоловіка (дружини) на підставісвідоцтва про смерть або рішення суду, в якому він (вона) оголошений (-на)померлим (-лою).

Порядок розірвання шлюбу в РАЦСі: подружжя подаєспільну заяву про розірвання шлюбу, по спливу місячного строку працівникомРАЦСу складається актовий запис про розірвання шлюбу та видається належнесвідоцтво. У документах, що засвідчують особу (паспорт), проставляютьсявідмітки про розлучення. Розлучення в РАЦСі не передбачає уточнення обставин іпричин розірвання шлюбних відносин.

Розірвання шлюбу в Суді відбувається за умови якщо:

1. ВСуд подана позовна заява одного з подружжя або спільна заява чоловіка тадружини, які мають неповнолітніх дітей;

2. Незалежно від наявності неповнолітніх дітей, якщо другий з подружжя:

  • непогоджується на розлучення, ухиляється від нього або не має можливостіз'явитися особисто в РАЦС для подання заяви;
  • визнанийв судовому порядку недієздатним або безвісно відсутнім;
  • засудженийна термін позбавлення волі за вчинення кримінального злочину.

3. Єнеобхідність проведення поділу спільного майна на вимогу одного з подружжя.

Особливості розлучення у суді:

  • Розлученняпроводиться не раніше місяця, який минув з дня подачі заяви подружжям.
  • Підчас вагітності дружини і протягом одного року після народження дитини, чоловікне може ініціювати розлучення через суд без згоди дружини.
  • Якщоодин з подружжя не згоден розірвати шлюбні відносини і шукає шляхи примирення,суд може відкласти розірвання шлюбу в судовому порядку на декілька місяців.Залежно від ситуацій строк для примирення може призначатися кілька разів.Причому даний часовий інтервал може бути скорочений на прохання подружжя зпричини наявності поважних причин. Якщо примирення не відбулося, і хоча б один зподружжя наполягає на розлученні, суд приймає відповідне рішення.

Розлученнячерез суд без присутності одного з подружжя. Якщо подружжя не бажаютьзустрічатися в суді, або не мають часу на відвідування засідань, вони можутьвисунути свого представника, і судове рішення буде прийнято в односторонньомупорядку. Представник діє в рамках повноважень, наданих нотаріальним дорученням.

Останні записи