Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.12.2015, 09:30

Реєстрація бізнесу по-новому

Юрисконсульт

Наприкінці листопада 2015 р., Верховна Рада прийняла новий закон про державну реєстрацію фізичних та юридичних осіб, тим самим кардинально змінивши правила реєстрації бізнесу в Україні. Нові правила реєстрації бізнесу будуть діяти вже з нового року.

Наприкінцілистопада 2015 р., Верховна Рада прийняла новий закон про державну реєстраціюфізичних та юридичних осіб, тим самим кардинально змінивши правила реєстраціїбізнесу в Україні. Нові правила реєстрації бізнесу будуть діяти вже з новогороку. Від себе можу сказати, що я далеко не прихильник «реформаторських» ідейнинішньої виконавчої та законодавчої влади, проте в даному випадку слід віддатиналежне законодавцям. Адже вони непогано потрудились та включили в новий закон «нюанси»,які раніше були відсутні в законодавстві, але на практиці дуже часто виникали,а також ініціативи самих підприємців, які давно назріли.

Отож, розберемо попорядку нові у правила реєстрації бізнесу та з'ясуємо, які революційніпокращення підготовлено законодавцями.

Першим революційним покращеннямє надання повноважень з реєстрації бізнесу нотаріусам. Це означає, що з новогороку особа, яка має намір вести підприємницьку діяльність в Україні та зареєструватисяяк ФОП (фізична особа-підприємець), або зареєструвати ТОВ (товариство зобмеженою відповідальністю), може прийти до звичайного нотаріуса та провестидану реєстраційну дію. Нині чиновники звітують, що по всій території Україниреєструвати бізнес зможуть понад 7 тисяч нотаріусів (саме такій кількості нібито надали доступ до реєстру). Що правда, особисто мені знайомі нотаріуси покищо говорять, що Мінюст не надав їм доступу до ЄДР, відповідно і реєстраційнихдій вони здійснювати не можуть. Почекаємо ще трохи часу та будемо сподіватись,що найближчим часом нотаріуси все ж почнуть виконувати функцію державнихреєстраторів. Від себе додам, що надання нотаріусам повноважень державнихреєстраторів безумовно є великим прогресом, адже майбутні підприємці уникатимутьконтакту з чиновниками, які часто є м’яко кажучи неврівноваженими, а такожпідприємці зможуть уникнути безкінечних черг, які є природньою атмосферою вреєстраційних службах.

Другим революційним покращеннямє переведення державних реєстраторів під керівництво органів місцевогосамоврядування. Зроблено це законодавцями для того, щоб позбавити реєстраційнуслужбу принципів централізації та монополії, які мали місце.

Підпорядкувавши реєстраційнуслужбу органам місцевого самоврядування законодавець частково подумав пронадання послуг з реєстрації бізнесу у селах та невеликих містах. Чому частково?Тому що місцеві ради мають право, але не обов'язок перебирати на себе функціїдержавних реєстраторів. Можливо це пов'язано з тим, що на місцях ще немаєдостатньої матеріальної бази та відповідних кваліфікованих спеціалістів.

Отож, як передачареєстраційних функцій на місця відобразиться на практиці, звісно ж покаже час.

Третім революційним покращеннямє введення нового суб'єкту державної реєстрації підприємців. Крім нотаріусів тамісцевих органів реєструватимуть бізнес і акредитовані суб'єкти. Мова йде про продержавні чи комунальні підприємства, які виконуватимуть функції державнихреєстраторів частково (фронт-офіс) або ж повноцінно.

Четвертим революційнимпокращенням є втілення на практиці принципу екстериторіальності при реєстраціїфоп, тов та ін. Це означає, що майбутній підприємець може звернутись до будь-якогодержавного реєстратора або нотаріуса, незалежно від свого місця реєстрації абомайбутнього місцезнаходження юридичної особи. Декілька місяців тому Мін’юст вжездійснював такий принцип у 8 областях в тестовому режимі. Якщо вірити данимМін’юсту в такий спосіб протягом тестового режиму було здійснено близько 7тисяч реєстраційних дій.

П'ятим  революційним покращеннямє започаткування процедури реєстрації бізнесу он-лайн. Мін’юст вже навіть запустивсайт де можна подати документи на реєстрацію (фоп, тов) в он-лайн режимі. Як цепрацює на практиці, і чи взагалі працює, поки що не відомо широкому загалу.

Звичайнозапочатковувати європейські правила реєстрації підприємців в Україні конченеобхідно, проте з практики можна припустити, що все-таки зареєструвати ФОП абоТОВ через сайт Мін’юст можна буде ще не найближчим часом. Якоюсь аж занадтоутопічною, як для українських реалій є така ідея.

Шостим революційним покращеннямє скасування обов'язкової подачі форми 6 (підтвердження відомостей про юридичнуособу). Як відомо,  раніше підприємства змушенібули щороку надавати державному реєстратору форму 6, яка майже нічого неозначала, особливо для податківців, які у свою чергу буквально змушувалипідприємства подавати цю форму в реєстраційні служби. Практично це була простапроцедура, проте людям доводилось втрачати багато свого часу у великих чергах.

Отже, підводячипідсумки з аналізу нового закону про державну реєстрацію юридичних осіб тафізичних осіб-підприємців можна сказати, що з 1.01.2016 р. зареєструватисьфізичною особою підприємцем, чи то вести свою господарську діяльність у виглядістворення юридичної особи стане однозначно простіше. Новим законом передбачається,що перехідний період із старої системи на нову триватиме до 30.04.2016 р. Нащастя наші законодавці дещо усвідомлюють, що нам все-таки пора відходити від«совєтських» традицій. 

Останні записи