Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.10.2015, 13:05

Розірвання шлюбу подружжя: актуальні проблеми

Юрисконсульт

За окремих умов передбачених законодавством, подружжя може розірвати шлюб через органи РАГСу. Такими умовами є взаємна згода подружжя на розірвання шлюбу або відсутність у них спільних неповнолітніх дітей.

Заокремих умов передбачених законодавством, подружжя може розірвати шлюб черезоргани РАГСу. Такими умовами є взаємна згода подружжя на розірвання шлюбу абовідсутність у них спільних неповнолітніх дітей. Процес розірвання шлюбу в РАГСі не складний, по суті подружжю потрібнолише спільно подати заяву  та зачекатиодин місяць поки орган РАГСу розгляне її. По завершенню місячного строку шлюббуде офіційно розірваним на підставі поданої заяви.

Алена практиці досить часто під час процесу розлучення виникає ситуація коли: чоловік/дружинане дає згоду на розлучення, у подружжя є спільні неповнолітні діти або міжподружжям є спір щодо поділу майна. Трапляються і випадки коли подружжя, зрізних причин, хоче уникнути спілкування з один з одним. Якщо ж подібні ситуаціїмають місце, то розлучення подружжявідбуватиметься у судовому порядку.

Щонеобхідно, щоб розірвати шлюб у судовому порядку? Комплекс необхідних заходівпри розірванні шлюбу в суді ми умовно розділимо на два етапи.

Першийетап - подання позовної заяви до суду загальної юрисдикції за місцем проживаннячоловіка/дружини. Слід зазначити, що позовназаява на розірвання шлюбу має бути правильно написана з дотриманням всіхвимог, які ставить українське цивільно-процесуальне законодавство, тому що вінакшому випадку суддя залишить позовну заяву, яка містить помилки без розгляду,або відправить на доопрацювання позивачу. Зрозуміло, що така ситуація не підена користь позивачу та суттєво затягне процес розірвання шлюбу, тому ми завідомо рекомендуємо звернутись докваліфікованого юриста, який грамотно складе позовну заяву про розірванняшлюбу.

Другийетап – судовий процес. На даному етапі суддя призначатиме судові засідання, якправило їх може бути декілька, все залежить від того, яка буде явка сторін танадання всіх документів і пояснень сторін, які необхідні для прийняттязаконного рішення суду. Аби забезпечити дотримання у повній мірі своїх прав,даний етап ми наполегливо рекомендуємо проходити також із залученнямкваліфікованого юриста. Особливо коли мова йде про спори, пов’язані ізпроживанням, із утриманням дітей та спори із розподілом майна тощо.

Кінцевимрезультатом поданої заяви до суду про розірванняшлюбу подружжя буде рішення суду. Суд може прийняти рішення, в результатіякого шлюб буде розірваним, або ж суд відмовить у розірванні шлюбу. Отож, длязабезпечення бажаного результату в судовому процесі необхідно добрепідготуватись до нього.

Останні записи