Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.04.2017, 15:37

Road Show для британських інвестицій в Україну

Юрист, венчурний інвестор

Інвестиційне роуд-шоу, за прикладом лондонського, - вдалий майданчик для результативних дискусій. Україні є сенс організовувати їх і в інших стратегічно важливих країнах і регіонах – у США, Китаї, Нідерландах, Таїланді, Алжирі, Єгипті, Індії...

Інвестфорум «Українське інвестиційне роуд-шоу», щозавершився в Лондоні, визначив рівень наших інвестиційних домагань і можливостіїхнього сприйняття у світі. Цей інтерес, можливо, не настільки високий, як намхотілося б. Україна справді не знаходиться в топі порядку денного британських ісвітових інвесторів. Але в цілому зацікавленість є. А в нинішніх політичнихумовах для нас це – позитивний фактор, що дозволяє рухатися вперед.

Найбільш явний і значний інтерес інвестори проявляють вУкраїні до IT -галузі і агросектору. Їхні перспективи не викликають сумнівів упартнерів. Ці галузі достатньо капіталізовані і можуть розраховувати на залученняінвестиційних капіталів. Це, мабуть, єдина однозначно позитивна новина для нас.

В інших напрямках інвестиціям все ще потрібно пробивати вУкраїні дорогу. Наші перспективи багато в чому обмежені недовірою інвесторів.Певною мірою ми дали їм привід сумніватися. Недотриманням зобов'язань і вцілому – необов'язковістю у відносинах із партнерами. Але в більшості випадківнедовіра викликана відсутністю довірчої комунікації з українськими партнерами.Багато інвесторів оцінюють інвестиційні перспективи України досить позитивно,вважаючи існуючі ризики не критичними.

Їм необхідні хоча би часткова передбачуваністьекономічної політики і гарантії повернення вкладень, в тому числі можливості їхвільного виведення із країни. Причому у більшості інвесторів, з якими менідовелося говорити, є розуміння того, що Україна ще не готова повною міроюзадовольнити усі очікування. Більше того, вони готові миритися із певноюекономічною нестабільністю, викликаною ситуацією на Донбасі. Але при цьомувимагають надійних юридичних гарантій власним інвестиціям. Саме цей пунктінвестиційної порядку денного українська влада зобов'язана забезпечити, якщовона, звичайно, зацікавлена ??в приході серйозних іноземних гравців.

На правах модератора сесії «Вдосконаленнябізнес-процесів» я звернув увагу на досить невелику кількість дійсно успішнихукраїнських кейсів у сфері корпоративного управління. Масштабних інвестиційнихпроектів, фахово підготовлених, і цим цікавих західним інвесторам, дійснонебагато. Зазначу кілька цікавих угод у фармакології, агросекторі та IT-галузі.Певний інвестиційний інтерес зберігають традиційні флагмани українськоїекономіки в галузі енергетики і металургії. Поступово зростає інтерес додіяльності українських компаній, що інвестують в інноваційні сектори економіки.

Для багатьох інвесторів відкриттям «Українськогоінвестиційного Road Show» став експортний потенціал українських аграрнихтехнологій. У тому числі в галузі селекції, генетики, створенні логістичної таперевалочної інфраструктури.

Підвищений інтерес до агросектору багато в чомупояснюється очікуваним скасуванням в Україні мораторію на продаж сільгоспугідь.Цей фактор грає на підвищення інвестиційних перспектив України, як одного зісвітових лідерів агробізнесу. Сьогодні іноземних партнерів все ще зупиняє відінвестицій в Україну відсутність інституту права власності на землю танедосконалість механізмів оренди.

Інвестиційне роуд-шоу, за прикладом лондонського, - вдалиймайданчик для результативних дискусій. Україні є сенс організовувати їх і вінших стратегічно важливих країнах і регіонах – у США, Китаї, Нідерландах,Таїланді, Алжирі, Єгипті, Індії...

Фактично це – формат якісної передпродажної підготовкиукраїнських інвестиційних проектів. Він дозволяє виробити спільний план дій,визначити сфери докладання зусиль, стратегію залучення інвестицій. Приграмотному використанні цей механізм наблизить Україну до реального отриманняінвестиційного капіталу.

Для координації стратегічних комунікацій іноземнихінвесторів і об'єктів їх інвестицій в Україні важлива наявність загальногопрезентаційного меседжу-боксу. Розробивши його, зможемо цілісно презентуватиможливості і перспективу України, як динамічного перспективного інвестиціногоцентру Східної Європи. Йдеться про нововведення, спрямовані на захист інтересівінвестора, юридичні механізми інвестицій, вирішення супутніх питань івироблення практичних рекомендацій.

Останні записи