Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.12.2017, 14:42

Все що ви хотіли знати про креативний клас, але боялись запитати

Підприємець, керівник компанії Sky Building

Секрет потужного економічного розвитку лежить у взаємозв'язку трьох «Т»: технології, таланту та толерантності.

Креативний клас - група, яка з'явилася відносно недавно,але вже зайняла значну частину суспільного публічного простору. У цієї групи єпевне коло професійних занять і захоплень, місця існування, стиль життя. Цілкомймовірно, що набравши силу, вона зможе робити істотний вплив і  на політику.

Головним ресурсом виробництва благ в сучасній економіці єкреативні люди. До таких можна віднести: вчених, викладачів, інженерів,експертів, художників, письменників, фотографів, дизайнерів, музикантів.Завдання креативного класу - виробляти новий продукт, за це вони отримуютьгроші. Креативні люди створюють нові ідеї, тому від них вимагаєтьсясамостійність мислення.

Креативнілюди працюють більше, ніж здається

Сьогодні велика частина креативних компаній переходить набільш гнучкий контракт, не прив'язуючи людину до офісу. Але при цьомупредставники творчої професії фактично працюють набагато більше, так як їхніпроекти та ідеї не залишають їх 24 години на добу. Пішовши з офісу, креативнийфахівець не перестає думати і працювати над проектом. Зворотним бокомпостійного знаходження в доступі (завдяки сучасним гаджетам, інтернету,соціальних мереж) є більший рівень стресу.

Вибір креативної професії накладає відбиток на спосібжиття. Креативні фахівці частіше працюють понаднормово, оскільки націлені нарезультат. Ненормований робочий день, фріланс, менша залежність від роботодавця– це все тягне за собою часту зміну роботи і відсутність гарантованого соціальногозахисту. Креативний працівник має більше свободи, але і відповідальність унього набагато вища, ніж у найманого працівника іншої категорії. А різноманіттяїх творчих покликів призводить до постійної зміни сфери діяльності. Змінюючисфери діяльності або пропонуючи сміливі нестандартні рішення в роботі,креативні люди більше ризикують, ніж представники інших професій, які обираютьпередбачувану традиційну діяльність.

Грошова винагорода – далеко не головна мотивація в роботі.Набагато важливіше для представника креативного класу отримати сприятливі умовипраці і отримання задоволення від результатів своєї роботи. Тому, обираючи міжвисокою зарплатнею і зручністю, креативна людина обере друге. Відмова відсуворого дрес-коду на роботі - ще одна цінність. І тут важливий не конкретнийстиль, а різноманітність, свобода вибору. Терпимість до відмінностей наробочому місці швидше утримає творчого працівника, ніж жорстко задана система.

У середовищі креативного класу цінувати вас будуть не засоціальний статус, релігію, колір шкіри або гендерну приналежність, а виключноза особисті досягнення. Соціальної ієрархії для них не існує. Значну частинучасу креативний клас витрачає на освіту, причому в основному самостійну, так якформалізовані програми підвищення кваліфікації, які пропонує компанія, швидкоїм набридають.

Креативнімісця для креативних людей


Якщо раніше люди прагнули до місць виробництва, то тепервсе відбувається рівно навпаки. Капітал і технології переміщаються в місця збільшою концентрацією креативних людей.

Жити і працювати представники креативного класу бажають утворчому, толерантному і вільному середовищі. Якщо місце не відповідає такимкритеріям, вони перемістяться в більш сприятливе. Тому в місцях, представникикреативу, знаходять там, де толерантно ставляться до людей з нетрадиційноюсексуальною орієнтацією, іммігрантів і людей з нестандартним мисленням. Самецей фактор дозволяє оцінити відкритість середовища новим людям та ідеям,прискорює обмін знаннями, без яких неможливо відтворення креативності.

Секретглобального прориву

В умовах сучасного постіндустріального суспільстватрадиційні стратегії економічного розвитку вже не приносять відчутнихрезультатів. Залучення компаній і інвестицій у виробництво, створення галузевихкластерів і нових робочих місць самі по собі можуть стимулювати економічнезростання (особливо в порівнянні з тими регіонами, в яких відсутні такіможливості), але вони не здатні забезпечити серйозний економічний прорив.

Секрет потужного економічного розвитку лежить увзаємозв'язку трьох «Т»: технології, таланту та толерантності. Наявність всіхтрьох факторів привертає творчих людей, стимулює креативність та інновації,зростання населення і числа робочих місць, процвітання міст і регіонів. Там, дестворюються хороші можливості для реалізації трьох «Т» складаються креативніцентри - соціальні структури креативності.

Я впевнений, креативність - рушійна сила сучасногоекономічного розвитку, що символізує перехід від влади машини до влади інтелекту.І від того, якою мірою те чи інше місто, регіон або країна дозволяють їйрозвиватися, буде залежати їх міць в новій глобальній системі.

Останні записи