Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.05.2015, 01:46

До питання про формування спроможних територіальних громад

Ексдепутат Запорізької обласної ради

Уся ця істерія із неухваленням облрадами проектів Перспективних планів формування територій громад зайвий раз свідчить про те що кожну роботу треба робити. Робити якісно, зрозуміло, прозоро.

Уся ця істерія із неухваленнямоблрадами проектів Перспективних планів формування територій громад зайвий разсвідчить про те що кожну роботу треба робити. Робити якісно, зрозуміло,прозоро.

Публічність державного управліннята місцевого самоврядування вже не лише слова, тому усе що не публічне - то несприймається.

Але ж прозорість та публічністьце не одне і те ж саме. Бо при публічності, вибачаюсь, публіка іноді щосьпромовляє або вигукує у відповідь, і з цим треба щось робити. А як робити якщоцьому не вчили, за це не платять, це не передбачено майже жодною посадовоюінструкцією і це відволікає від досягнення поставленої керівництвом мети? Тобтонеякісні виконавці можуть накоїти набагато більше проблем ніж свідомісупротивники (політики або зацікавлені особи що безпосередньо щось від цьоговтратять, як то сільські, селищні голови та інші функціонери).

Можновладці хотіли встигнути ухвалитиПерспективні плани формування територій громад до 1 червня, але на цей часмаємо лише 3 облради що погодились схвалити свої Перспективні плани, і то,скоріше за усе, або депутатів дотиснули або ж вони не читали що власнеухвалюють, бо у жодному немає економічних переваг від такого укрупнення.Зокрема стисло проаналізуємо ухвалений депутатами Перспективний план формуваннятериторій громад Житомирської області. Із соціально-економічним та фінансовимобґрунтуванням можна ознайомитись на їх офіційному сайті. http://oda.zt.gov.ua/…/ob_ter_gro…/soc-ek_ta_fin_obgrynt.pdf.

Аналіз показує що у Житомирськійобласті пропонується сформувати 39 спроможних територіальних громад. Але жцифри річ уперта і вони однозначно показують що лише 19 таких територіальнихгромад будуть мати позитивний Баланс фінансовихресурсів загального фонду, у 5 територіальних громадах доходи дорівнюватимутьвидаткам, а у 15 територіальних громад буде негативний Баланс фінансовихресурсів загального фонду. Прогнозний обсяг бюджету розвитку позитивним буделише у 14 територіальних громад, а 25 його не матимуть. При цьому 9територіальних громад одночасно матимуть негативний Баланс фінансових ресурсівзагального фонду та й ще і не матимуть бюджету розвитку…

То де ж публічна демонстрація переваг такого укрупнення громад? Де ж спроможністьгромад? За що ж голосували Житомирські обласні депутати? Чи всліпу ухвалили тещо дали? Чи у них мовчать громади?

Добре що інші громади не мовчать! І таких більшість, і це правильно!Правильно тому що кимось не у повному обсязі зроблена підготовча робота. Невистачає аналітичних даних для наочного пояснення пересічним мешканцям, а такожі представникам органів місцевого самоврядування усіх рівнів реальних перевагпідтверджених конкретними цифрами для кожного населеного пункту України, длякожного пересічного громадянина.

Різні там презентаційні фільми то добре, але ж де конкретні цифри?

З іншого боку - альтернативи децентралізації немає і здійснювати укрупненнягромад необхідно. То що ж робити? Хто винен у тому що не йде процес?

Мабуть сплохували офіси реформ до яких набрали не готових до такої роботилюдей. Хіба хтось бачив публічний кадровий конкурс для фахівців у ці Офіси?Звідки взялись ці люди? Яка якість роботи таких Офісів реформ? Наприклад на їхцентральному ресурсі http://decentralization.gov.ua/info/reformsofficesоднозначно можна побачити що досі не у всіх є Офіційна сторінка і навіть сторінкана Facebook . Я вже не кажу що досіпроблематично побачити усі проекти Перспективних планів усіх областейУкраїни!?? Бо їх немає у публічній площині – звідти і більшість проблем. І цеми поки кажемо про графічні частини. А ще й повинні бути обов’язкові паспорти спроможнихтериторіальних громад. І при цьому, однозначно, не можна обійтись безаналітичних матеріалів із зазначенням конкретних економічних та іншихпоказників що підтверджуватимуть спроможність кожної запропонованої укрупненоїтериторіальної громади.

Начебто винних знайшли. Але жцікава річ наше чинне законодавство України. Читаємо Законодавство і бачимо щорозробкою Перспективного плану повинна займатися облдержадміністрація (ч. 1 ст.11 ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та ч. 5 Методики формування спроможних територіальних, щозатверджена Постанова КМУ від 08.04.2015 № 214), а по суті цимзаймаються Офіси реформ, про які жодного слова не згадується у відповіднихнормативно-правових актах України…

Часу на процес підготовки проекту Перспективних планів виділили небагато,бо мабуть розраховували на професійність працівників Офісів реформ чи їм недопомагали представники ОДА? У будь якому разі, усі області графічну частину, навиконання Методики формування спроможних територіальних громад (Постанова КМУвід 08.04.2015 № 214), намалювали, однак чомусь без залучення представниківорганів місцевого самоврядування, органів самоорганізації населення тагромадськості відповідних територій. Потім досить поверхнево щось почалирозповідати у ЗМІ. А от коли нарешті розпочалися виїзні консультації натериторіях, то тут і стало зрозуміло, що нікому нічого не зрозуміло.

Незрозуміло хто, коли і за чийрахунок буде будувати нові дороги із твердим покриттям, яких немає. Незрозумілоколи у школах та дитячих садочках з’являться гроші на ремонт та інші потребиякі зараз вони збирають з батьків через утворені фонди. Незрозуміло колилікарні отримають належне фінансове забезпечення і будуть виконуватися усімедичні протоколи. Незрозуміло коли у міліції та у карет швидкої допомогинарешті з’явиться бензин, який вони постійно десь просять, зокрема з місцевихпідприємців та фермерів. Незрозуміло чи покращитьсяситуація із газифікацією та водозабезпеченням населених пунктів, а такожремонтом та обслуговуванням їх мереж. Незрозуміло чи буде врахованапроблематика села, яку не зовсім зрозуміло з міських офісів. Незрозуміло такожбагато інших питань тощо.

Крім того, через брак часу, післяобговорення проектів перспективних планів районів надійшло немало пропозиційщодо змін запропонованих меж нових спроможних територіальних громад, але ж ці пропозиціїне були враховані у проектах Перспективних планів формування територій областейщо подавалися на ухвалення обласним радам.  

А як можна ухвалювати проектПерспективного плану якщо немає графічної частини у розрізі кожного району такожної спроможної територіальної громади із відміченими на них об’єктаминадання державних та інших послуг, із намальованими дорогами із твердимпокриттям, щоб було усім наочно видно чи є запропонована доступність у 30хвилин чи це майбутні мрії?

Як можна ухвалювати проектПерспективного плану якщо досі немає чіткого економічного прорахунку переваг щоотримає кожен населений пункт області у випадку приєднання до укрупненоїгромади. Немає аналітики. Паспортів нових громад також досі публічно непрезентовано.

Природно що обласні депутативимагають конкретики та врахування побажань територій...

І пояснення розробниківПерспективних планів щодо відмови врахувати виявлені побажання територій уПерспективному плані на кшталт «що хтось не встигає або що заскладно перераховуватипаспорти та перспективний план» не можуть бути слушними. Бо процес щовідбувається дуже доленосний для України і не можна нехтувати публічними процедурами.

І вибори тут ні до чого, бо їх щебуде багато, а подібне укрупнення територіальних громад відбувається внезалежній Україні вперше.

А щодо того що хтось поспішає івтрачає строки? Нічого! Головне не втратити Україну! Головне досягнути результатівдо яких ми вже рухаємося давно…

І взагалі як то кажуть - Безпаніки!

Думаю що не треба із цього робитизайвого галасу і великої проблеми. Треба просто зробити роботу яка передбаченапроцесом добровільного об’єднання територіальних громад.

Так, фізично не вистачає часу наобговорення. І виходить цікава ситуація: і робити це начебто потрібно, іобговорити з конкретикою не встигають. Але ж якщо не виходить швидко, значитьпотрібно робити правильно, тобто по закону.

І якщо мінімальна тривалістьпроцесу добровільного об’єднання громад (це ж кінцева мета) становить 175 днів,то навіщо створювати зайву напругу та порушувати базові норми законодавства?Простіше перенести дату місцевих виборів, але ж дійсно вже провести усюпроцедуру правильно і головне лише після ретельної роз’яснювальної роботипосиленої потужною аналітикою можна досягти добровільності в об’єднанніспроможних територіальних громад.

Тому думаю що Офісам реформ разоміз облдержадміністраціями потрібно методично продовжувати робити свою роботу ідобре б нарешті залучити до цього процесу представниківорганів місцевого самоврядування, органів самоорганізації населення,громадськості відповідних територій, фахівців з питань розвитку сіла тощо.

Роботу треба робити і робити їїнеобхідно якісно, зрозуміло, публічно…

Останні записи