11 серпня 2021 року Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до Положення про покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на учасників ринку електричної енергії для забезпечення. Нарешті Міненерго отримало міністра й це позначається на прийнятті правильних рішень уряду.

Нова модель, як зазначає міністр енергетики Герман Галущенко, передбачає перехід від товарного до фінансового механізму ПСО та зменшення ціни на електричну енергію для 80% населення України.  Така модель є більш ринковою й дозволяє виробникам продавати електричну енергію саме на   умовах, які   для них є кращими та конкурентними.  За фінансової моделі постачальники електроенергії населенню також можуть купувати електроенергію, і розрахунок їхніх витрат здійснюється за аналогією із малими непобутовими споживачами.

Як ми знаємо, новий тариф для населення в результаті нещодавніх рішень Уряду становить 1 грн 44 копійки  за кВт-годину. ПСО є важливим рішенням особливо на передодні зимово-опалювального сезону.

ДП «НАЕК «Енергоатом» привітав  рішення уряду, завдяки якому Компанія отримає можливість продавати 100% виробленої атомними станціями електроенергії й гарантувати фінансові надходження, що забезпечують діяльність Національної атомної енергогенеруючої компанії. Це важливо, адже одним із ключових досягнень нової моделі ПСО є  в тому, що   змінилася вага і роль на ринку державної генерації, яка виробляє більшу частину електроенергії.  То ж тепер державні Енергоатом та Укргідроенерго будуть в більш безпечному та справедливому положенні, й отримуватимуть за вироблену електроенергіє не за остаточним принципом.

А зважаючи на те, що Україна нещодавно  прийняла Другий національно визначений внесок (НВВ2) й взяла амбітне зобов’язання знизити викиди СО2 в атмосферу в 2030 році до 35% від рівня 1990 року, таке рішення по ПСО є стратегічним, адже  Енергоатом та Укргідроенерго є відносно чистими  виробниками електроенергії, та мають бути базовими для забезпечення енергобезпеки країни в умовах виконання кліматичного зобов’язання  Української держави в рамках глобальної Паризької угоди.