Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.09.2019 14:46

Інформаційна операція "Консерви"

Директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді

80 років тому почалася Друга світова війна. Але безпосередньому початку агресії передувала, організована СД, інформаційна акції «КОНСЕРВИ». В історію вона ввійшла під назвою «Ґлейвіцький інцидент»...

В цей день 80 років тому почалася Друга світова війна. Це знають усі.

Але можливо не всі знають, що безпосередньому початку агресії передувала, організована германською службою безпеки (СД), інформаційна акції «КОНСЕРВИ». В історію вона ввійшла під назвою «Ґлейвіцький інцидент».

Суть її полягала в тому, що невелика група нацистських солдатів, одягнених у польські форму, імітувала штурм радіо-станції в німецькому місті Ґлейвіц (зараз польське Глівіце), звідки вони мали транслювати антинімецькі повідомлення польською мовою.

Для більшої подібності використали відповідно перевдягнені трупи в’язнів концтаборів, вбитих напередодні, і вже мертвими доправлених на місце події. Звідси і назва – «Консерви».

Але акція «КОНСЕРВИ» була лише частиною широкомасштабної ІНФОРМАЦІЙНОЇ ОПЕРАЦІЇ «ГІМЛЕР».

Метою операції було – дискредитація Польської Республіка, створення уявлення про агресію Польщі проти Третього Рейху і таким чином виправдання напад Німеччини на Польщу.

В рамках операції, протягом декількох місяців, в пресі було розгорнуто, спрямовану на внутрішню і зовнішню аудиторію інформаційну кампанію. В ході якої польська влада звинувачувалася в утисках етнічних німців та німецької культури на території Польщі, та навіть організації етнічних чисток у відношенні німецькомовного населення.

1 вересня 1939 року, Гітлер заявив, що злочини, які відбуваються вздовж усього кордону, є організованими актами агресії, з метою очищення Польщі від етнічних німців, які проживають на польській території.

Так офіційно почалася Друга світова війна.

На фото іноземні журналісти, під пильним наглядом німецьких військових, на власні очі переконуються у «звірствах поляків над етнічними німцями».

Але треба відзначити, що у нацистів були хороші вчителі. До прикладу нападу СРСР на Фінляндію передував так званий «Майнільський інцидент». Радянська провокація, що була використана, як формальний привід для агресії. Суть її полягала в тому, що Червона армія обстріляла сама себе, а звинуватила Фінляндію. Тут щоправда ніякі «консерви» не використовували. Навіщо зайвий клопіт. Просто вбили своїх військовослужбовців.

Цікаво, що сигналом початку інформаційної операції проти Фінляндії, була опублікована 26 листопада 1939 на першій сторінці газети «ПРАВДА» стаття «ШУТ ГОРОХОВЫЙ НА ПОСТУ ПРЕМЬЕРА». Але це, як кажуть, вже зовсім інша історія

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]