Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.04.2024 23:21

Як малі бізнеси використовують цифрові інструменти для управління фінансами бізнесу

Незалежна фінансова радниця з міжнародним досвідом для бізнесу та приватних підприємців

Діджиталізація дає інструменти, які варто використовувати для покращення результатів бізнесу

Цифрова трансформація спричиняє суттєві зміни у способі, яким бізнес веде операції та взаємодіє з клієнтами.

В норму для споживачів увійшли онлайн банкінг, доставка товарів, замовлених онлайн, у pick-up точки, підписки на регулярне постачання води в бутлях, корму домашнім улюбленцям та букетів квітів додому.

Засоби збору, обробки та аналізу різноманітних даних тепер є необхідною складовою забезпечення фінансової стійкості будь-якого бізнесу. Це вимагає від фахівців з фінансового аналізу адаптації їхніх методів до нових умов, де ключовий акцент робиться на ефективному використанні цифрових ресурсів.

Найпопулярнішим інструментом для ведення фінансового аналізу на підприємствах досі лишається таблиця Excel. Але з розвитком технологій з’являється все більше інновацій, які допомагають збирати фінансові дані для подальшого прийняття управлінських рішень на їх підставі.

Згідно із дослідженням Gartner, понад 80% фінансових директорів вбачають доцільність інвестицій у використання ШІ в діяльності бізнесу загалом та фінансового відділу зокрема протягом найближчих кількох років.

Частина інновацій досі недоступна для малого бізнесу, тому, що вимагає чималих фінансових вкладень і висококваліфікованого персоналу для впровадження, кастомізації та навчання команди. Водночас є цілий ряд цифрових інструментів, які можуть застосовувати українські підприємці для роботи з фінансовими даними:

CRM система допоможе автоматизувати бізнес-процеси, пов'язані із взаємодією з клієнтами, вибудувати ефективну систему продажів та маркетингу і в результаті суттєво плине на підвищення прибутку. Аналітика із CRM системи дає можливість зробити детальний аналіз продажів, оцінити результати роботи співробітників відділу продажів та впивати на кількість замовлень і швидкість їхньої обробки

Персоналізація взаємодії з клієнтом. Алгоритми «машинного навчання» можуть обробити всю інформацію про попередні замовлення клієнта, його транзакції та їхню частоту. Шляхом аналізу кошика покупок та взаємодії з іншими базами даних, персоналізація здатна створювати індивідуальні рекомендації стосовно товарів чи послуг.

Автоматизація роботи складу забезпечує контроль операцій, пов'язаних з прийомом, видачею, розміщенням товару, ефективну роботу із складськими запасами, а також відстеження відвантажень по службах доставки. Мінімізація помилок та глибока аналітика даних дозволяють покращити показники чистого прибутку підприємства.

Хмарні платформи забезпечують розміщення більшості програм для бухгалтерського та управлінського обліку. Зручність хмарних сервісів в тому, що підприємствам не потрібно мати фізичну ІТ інфраструктуру, що особливо актуально в часи можливих обстрілів по всій території України, а користувачі можуть в будь-який момент отримати доступ до документів та даних.

Електронний документообіг допомагає уникати витрат на папір, обслуговування ксероксів та принтерів, зберігання паперових архівів. Все більше компаній переходять на формат електронного виставлення рахунків, підписання документів про співпрацю за допомогою електронного підпису. Наприклад, сервісом Вчасно користується вже понад 700 тисяч компаній.

ERP-додатки чи сервіси на кшталт Finmap. Подібні інструменти допомагають збирати в одному місці всі фінансові дані бізнесу з багатьох джерел, завдяки інтеграціям з  банками та платіжними системами.

Використання цифрових технологій передбачає володіння цілим рядом додаткових навичок, наприклад, знаннями про штучний інтелект та машинне навчання, вміннями працювати з великими обсягами даних (Big Data), здатністю співпрацювати із співробітниками з ІТ відділу для формулювання задач з автоматизації та оптимізації процесів, розуміння базових принципів кібербезпеки.

Оволодіти цими навичками можна пройшовши онлайн навчання, це доступно навіть малим бізнесам. На різних навчальних платформах доступні недорогі або взагалі безкоштовні навчальні програми з фінтех, блокчейн-технологій, Power BI та курси з аналізу даних.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]