Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.08.2013 12:01

Новели законодавства або чого очікувати 1 вересня?

Адвокат

До 1 вересня Верховна рада підготувала для українців ряд «подарунків» в вигляді внесення змін до деяких законів України. Чого ж чекати?

МРІЄТЕ ПРО ВЛАСНЕ ЖИТЛО АБО АВТОМОБІЛЬ ВИЩОГО КЛАСУ?  

      Згідно офіційного джерела 1 вересня стане чинною Постанова Національного банку України № 210 від 06.06.2013 р. «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою». Головною метою даного нормативного акту є обмеження суми проведення розрахунків у формі готівки між фізичними особами до 150 тисяч грн. Окрім того, даний підзаконний акт вводить ряд обмежень, а саме, встановлює граничну суму розрахунків протягом одного дня для: 
- підприємств (підприємців) між собою в розмірі 10 000 (десяти тисяч) гривень; 
- фізичної особи з підприємством (підприємцем) за товари (роботи, послуги) у розмірі     150 000 (ста п'ятдесяти тисяч) гривень; 
- фізичних осіб між собою за  договорами  купівлі-продажу, які підлягають  нотаріальному посвідченню,  у  розмірі   150 000 (ста п'ятдесяти тисяч) гривень. Відповідно до пункту 2 вищезазначеної Постанови фізичні особи матимуть право здійснювати розрахунки на суму, яка перевищує 150 000 гривень, лише шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та/або перерахування коштів на поточні рахунки (у тому числі у депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті). нотаріальному посвідченню, у розмірі 150 000 гривень. 
     Найбільше від даного підзаконного акту, як завжди постраждає пересічний громадянин. Адже замість того, щоб приймати діючі закони соціального спрямування: про доступне житло, про доступні кредити, Верховна рада України вирішила залізти в карман і так «бідному народу», який продовжує мріяти про власне житло. Адже тепер, покупка квартири, автомобіля, або будь-яка інша омріяна покупка, яка перевищує суму 150 000 грн. повинна бути здійснена безготівковим способом розрахунку,а отже, при такій покупці потрібні додаткові витрати за послуги банку. 

ВИ ЩЕ НЕ ПЕРЕСТАЛИ МРІЯТИ ПРО АВТОМОБІЛЬ?

      Не менш ефективним для поповнення бюджету видався і Закон України  № 421-VII «Про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів» і закон № 422-VII «Про внесення змін до Податкового Кодексу щодо оплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів ... », який вступає в силу з 1 вересня 2013 року. 
      Згідно цього закону, об’єктом та базою оподаткування податком за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів є: 
- транспортний засіб, що ввозиться на митну територію України в митному режимі імпорту; 
- транспортний засіб, вироблений (виготовлений) в Україні для продажу на внутрішньому ринку України; 
- транспортний засіб, придбаний в особи, яка не є платником цього податку: дипломатичних представництв або консульських установах іноземних держав, міжнародних організаціях, які користуються привілеями та імунітетом згідно із загальновизнаними принципами та нормами міжнародного права, а також працівників таких представництв, установ, організацій та членам їх сімей; 
- транспортний засіб, придбаний в інвалідів, у тому числі дітей-інвалідів; 
- кузов для транспортного засобу товарної підпозиції 8707 10 згідно з  УКТ ЗЕД, що ввозиться на митну територію України в митному режимі імпорту, за винятком кузовів товарної категорії 8707 10 10, ввезених на митну територію України "для промислового складання" транспортних засобів відповідно до Митного тарифу України
     Ставка податку для легкових автомобілів дорівнює 5,5 тис. грн., а для вантажних автомобілів, автобусів та спецтехніки - 38 тис. грн. Кінцева ставка утилізаційного збору буде залежати від об’єму двигуна та віку автомобіля, так, для нових автомобілів, залежно від об’єму двигуна ставка варіюється в межах 4,73 тис. - 30,2 тис. грн.;  для автомобілів, яким понад три роки складатиме в межах 29,1 тис. - 192, 5 тис. грн. За новенький автобус, вантажний автомобіль спецтехніку додатково потрібно буде сплатити від 19 тис. грн. до 110,2 тис. грн., за стару техніку такого ж класу в межах 33,4 тис. - 448,4 тис. грн. 
      Так що, якщо ви мрієте про покупку автомобіля, з 1 вересня 2013 року така мрія стане дорожчою. 

А МОЖЛИВО ВИ ВЛАСНИК «БІЗНЕСУ»?

     За даними Міністерства доходів і зборів, бюджет України збагатиться на 20 млрд. грн., завдяки додатковим доходам, які надійдуть до бюджету в результаті дії Закон 408-VII від 4 липня 2013 р. "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення", який вступає в силу теж з 1 вересня 2013 року. 
    Даний Закон не вплине на доходи пересічного громадянина, адже ним встановлено нові правила для  платників податків, які здійснюють так звані “контрольовані” операції. Дані платники податків будуть зобов’язані задекларувати свої податкові зобов’язання, використовуючи принцип звичайної ціни, крім того, надати деталізований звіт за такими операціями. 
Згідно норм даного Закону, “контрольовані операції” - це операції платника податків з купівлі або продажу товарів, а також послуг та робіт, що здійснюються за участю наступних осіб: 
  • пов’язаних сторін-резидентів України, якщо станом на початок податкового року такі пов’язані сторони: 
- використовували спеціальний податковий режим (наприклад, спрощену систему оподаткування)
-  застосовували ставки податку на прибуток або ПДВ, відмінні від звичайних; 
-  такі сторони не були зареєстровані як платники податку на прибуток та/або ПДВ;
- такі сторони задекларували податкові збитки за минулий рік; 
  • нерезидентів, якщо: 
- такі нерезиденти пов’язані з платником податків; 
- такі особи зареєстровані в країнах, де ставка податку на прибуток, що застосовується до таких осіб, є мінімум на 5 відсотків нижчою, ніж в Україні). 
      Також слід звернути увагу, що зазначені вище операції підлягають контролю лише за умови, якщо річний обсяг операцій обох контрагентів становить мінімум 50 млн. гривень. 

     Підсумовуючи дану статтю, хочеться мати надію, що дані збори дійсно наповнять бюджет України, а не «чиїсь кишені».
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]