Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.01.2024 03:51

Щодо рішення РНБО стосовно тиску на бізнес

Адвокат, партнер Адвокатського обʼєднання "Schendler" та співзасновник "Надра Інвест Консалтинг"

Нещодавно було опубліковано текст Указу Президента України "Про рішення РНБО "Про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнного стану".

Саме того Указу, відповідно до якого держава заявила про необхідність боротись із зловживаннями правоохоронних та контролюючих органів, які активно блокують діяльність бізнесу та який поширивоптимістичні настрої, що незабаром їм буде працюватись легше та спокійніше. 

Проте, представники бізнесу активно такі настрої не підтримують. 

І. Виходячи з назви Указу можна дійти висновку, що економічна безпека буде забезпечуватись  на період "дії правового режиму воєнного стану". 

Отже, коли воєнного стану не буде – постає питання що буде з "економічною безпекою". 

ІІ. В Указі йдеться про плани посилити "механізми функціонування Бюро економічної безпеки України".

Але в той же час, це виглядає своєрідним розширенням обсягу повноважень співробітникам Бюроекономічної безпеки України.

ІІІ. Ініціатива щодо внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України, Законів України "Про оперативно-розшукову діяльність", "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні", "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю"  стосовно встановлення додаткових гарантій захисту законних інтересів підприємництва під час здійснення кримінального провадження й забезпечення консолідації повноважень органів правопорядку щодо протидії правопорушенням, що посягають на економіку держави, тільки в одному органі - Бюро економічної безпеки України.

Щодо викладених в Указі рекомендацій на адресу Офісу Генерального прокурораСлужби безпеки України, Державного бюро розслідувань, Національної поліції України, Бюро економічної безпеки України, а саме: "невідкладно провести аудит зареєстрованих кримінальних проваджень, розслідування в яких здійснюється щодо кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки держави; за результатами аудиту виробити ефективні механізми забезпечення захисту підприємництва від можливих зловживань з боку правоохоронних органів, зокрема під час проведення окремих слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, у ході яких обмежуються права чи законні інтереси відповідних суб'єктів господарювання"

Виглядає скоріше як рекомендації ніж чіткі зобов'язання.

Позитивним є те, що такий Указ все ж таки існує, що беззаперечно підтверджує те, що наша держава добре розуміє про існуючі проблеми. 

Сподіваємось, що вже настав час ці проблеми комплексно вирішувати, тим більше, що в той час, коли в Україні вже майже два роки іде війна.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]