Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.01.2024 22:36

Позов підсанкційного Фрідмана проти України на $1 млрд. Про що йде мова?

Адвокат, партнер Адвокатського обʼєднання "Schendler" та співзасновник "Надра Інвест Консалтинг"

Інвесткомпанія ABH Holdings S.A., основним акціонером є російський бізнесмен Михайло Фрідман, подала позов проти України.

Історична довідка: 

1 грудня 2022 року «Альфа-Банк Україна» змінив назву на «Cенс Банк», щоб не асоціюватися з країною-агресором.

У липні 2023 року банк перейшов до державної власності і відзвітував про перші 100 днів роботи банку як державного.

У жовтні 2023 року Служба безпеки України та Офіс Генерального прокурора повідомили про арешт українських активів трьох підсанкційних російських олігархів.

До націоналізації бенефіціарами банку були російські олігархи з громадянством Ізраїлю та Латвії Михайло Фрідман, Петро Авен та Андрій Косогов.

Через зв’язок з режимом країни-агресора до них застосували санкції в Європейському Союзі, Великій Британії, Канаді, Швейцарії, Австралії, Новій Зеландії, які передбачають блокування активів. Україна також запровадила санкції проти них. 

Що треба знати:

У своїй заяві ABH Holdings S.A. вимагає компенсації у розмірі понад $1 млрд через націоналізацію «Сенс Банку».

1) У заяві ця справа називається «перевіркою верховенства права на Заході», а сама націоналізація – «незаконною». Холдинг також називає дії України «свавільними, непропорційними, необґрунтованими та дискримінаційними».

2) Правовою підставою для позову вказана угода між Бельгійсько-Люксембурзьким економічним союзом та урядом України щодо взаємної підтримки та захисту інвестицій.

3) Справу розглядатиме Міжнародний центр з урегулювання інвестиційних спорів (ICSID) у Вашингтоні.

4) Позов був поданий 29 грудня 2023 року. Основна позиція – український уряд примусово відібрав добре працюючий Sense Bank у державну власність, використавши російське вторгнення як прикриття (у позові використано формулювання «збройний конфлікт між Росією та Україною»).

Заява ABH Holdings S.A. також містить наступні тези:

«ABH Holdings S.A. усвідомлює, що Україна, не маючи реальної надії на законну перемогу в цьому арбітражі, брала участь у закулісній кампанії, стверджуючи про різні вигадані помилки з боку акціонерів ABH Holdings S.A. Основою цього є своєрідні безпідставні та незаконні кримінальні звинувачення, які традиційно були частиною корпоративних рейдерів колишніх радянських держав.»

«ABH Holdings S.A. також не бачить, як триваюче кричуще порушення зобов'язань щодо інвестиційного договору, вільно укладених Україною перед європейськими державами, сприятиме швидкому вступу України до членства в Європейському Союзі.»

Станом на початок 2022-го структура власності ABH Holdings S.A., яка володіла Sense Bank частково напряму, а частково – через кіпрську ABH Ukraine Limited, була наступною: 32,86% – у Фрідмана, 20,97% – у Германа Хана, 16,32% – у Олексія Кузьмичова, 12,4% – у Петра Авена, 3,7% – у Андрія Косогова.

Основний контраргумент української сторони повʼязаний із розвʼязаною росіянами війною:

«Це рішення дозволило зберегти фінансову стабільність в Україні і уникнути загрози для інтересів вкладників та інших кредиторів банкуВона виникла через підтримку дій та політики країни-агресора з боку власників Sense Bank та як наслідок застосування до них українських і міжнародних санкцій».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]