Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.10.2023 02:17

За яких умов можливо відчужити права на користування надрами?

Адвокат, партнер Адвокатського обʼєднання "Schendler" та співзасновник "Надра Інвест Консалтинг"

З березня 2023 року, власники спеціальних дозволів на користування надрами мають право відчужувати права на користування надрами.

Відповідно до Кодексу України про надра, власники спецдозволів на користування надрами мають змогу повністю або частково відчужувати права на користування надрами іншій юридичній особі чи ФОПу. 

Відчуження здійснюється шляхом укладення відповідного договору купівлі-продажу таких прав чи внесення таких прав як вкладу до статутного капіталу підприємства, створеного за участю відповідного суб’єкта.

Крім того, надрокористувач отримав право вносити права на користування надрами як вклад у спільну діяльність. 

Відчуження відбувається шляхом внесення Держгеонадрами змін до спецдозволу (видається новий спецдозвіл).

Якщо ви маєте бажання та фінансову спроможність придбати право на користування надрами, вам слід замовити у відповідної консалтингової компанії ретельний аналіз об’єкту придбання. Варто зазначити, що аналіз має включати в себе звітність профільних експертів у сфері геології, юриспруденції, фінансів та бухгалтерії 

У випадку якщо ви бажаєте продати ваше право на користування надрами, вам слід якісно підготувати об’єкт до продажу (звітність, аналітика, презентація, можливо навіть бізнес-план).Важливим є додаткове пояснення того, що саме включатиметься у вартість об’єкту продажу (геологічна інформація, ОВД, техніка тощо).

Висновок: завжди звертайтесь до професіоналів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]