Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.11.2020 09:46

Соціальний вплив та інвестиції в нерухомість

Керуючий партнер ЮФ KopotLawyers, співзасновник і керівник сервісу он-лайн перевірки нерухомості Monitor.Estate, адвокат, к.ю.н

Люди консультуються з знайомими, вивчають блоги, портали, форуми при обрані житла. Але жодне з цих джерел інформації не дає реальних фактів про ситуацію з об’єктом незавершеного будівництва.

За 15 років юридичної практики у мене були різні клієнти: були люди, які мали незліченну кількість грошей і вважали купівлю 3-, 4-, 5- кімнатних апартаментів вигідною інвестицією на майбутнє, були й родини які збирали на однокімнатну квартиру п’ять і більше років. Важливим аспектом і у перших, і у других була думка та досвід інших. 

Я часто чув від клієнтів типову історію про родичів, друзів, знайомих, які купували по певним принципам і вони хочуть так само: перший внесок 30%, розтермінування на 24 місяці, угоду купівлі продажу і саме в цьому будинку, і байдуже, що є проблеми з документами, інші ж купили. Керуватись думкою інших при виборі нерухомості не дуже хороша стратегія в більшості випадків, тим більше це не замінює процес самостійного прийняття рішення.

Коли ви йдете на матч з футболу чи концерт у незнайомому місці — то перед початком рухаєтесь за натовпом, таким чином практично безпомилково потрапите на місце подій. За аналогією, якщо ви бачите, що люди швидко покидають кінотеатр, торговий центр, то приймете рішення утриматись від відвідин. Пропоную експеримент, наступного разу, коли побачите групу людей, яка пильно вдивляється в певному напрямку, спробуйте не зробити те ж саме. Можу закластись, що вам це не вдасться, адже це інстинктивні дії, які називаються соціальним впливом, вони закладені в поведінці людини й в більшості випадків є дуже корисними.

Соціальний вплив також спрацьовує при виборі нерухомості. Люди часто консультуються зі знайомими, які вже придбали квартиру, схильні довіряти інформації на форумах і обговореннях. З одного боку — це дає можливість детально вивчити інформацію про об’єкт, а з іншого, жодне з цих джерел інформації не надає реальних фактів про ситуацію з об’єктом незавершеного будівництва. 

Добре, коли будівництво без проблем і забудовник здає його вчасно, тоді щасливі інвестори роблять ремонт й живуть, як в казці, довго і щасливо в омріяній квартирі. Проте, у випадку кризової ситуації, наприклад, у забудовника проблеми з документами й будівництво зупинилось. Інвестор цього не знав і не передбачав, вклав гроші й чекав на квартиру. Криза сталась, інвестор не знає що робити й куди бігти, в цьому випадку ані друзі, ані родичі, ані коментатори з форуму не зарадять. Отож розлючений, засмучений інвестор оббиває пороги всіх можливих установ в надії отримати свою квартиру.

Тож слідувати за думкою оточуючих, обираючи в яку новобудову вкладати гроші, погане рішення. Інвестування вимагає критичного мислення та вміння йти проти натовпу. Правильне рішення можна прийняти лише самостійно: маючи всі факти, обдумавши всі можливі варіанти та звернувши увагу на ризики, а для цього необхідно мати фахові знання в галузі, яка є відмінною від професії.

У сфері купівлі нерухомості хорошими порадниками є юристи, нотаріуси та деякі рієлтори — це ті люди, які володіють більшою інформацією, ніж сусід, який купив квартиру, чи коментатор на форумі. 

Якщо ви хочете бути успішним інвестором, який в результаті отримує свою омріяну квартиру, то не соромтесь консультуватись з фахівцями з нерухомості й не бійтесь приймати самостійних рішень.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]