Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.04.2024 17:04

Вихід з тіні напруги між Ізраїлем та Іраном: чи дійсно це війна?

Консул Держави Ізраїль у Західному Регіоні

Довга тіньова війна між Ізраїлем та Іраном дає безліч сценаріїв розвитку подій.

Однак, усі експерти вважають, що  минулий тиждень одним із найризикованіших моментів в історії взаємовідносин цих двох країн. 

Попри роки ворожнечі та погроз, це був перший випадок з моменту створення Ісламської Республіки в 1979 році, коли Іран завдав прямого удару зі своєї території по території Ізраїлю.

Під час цієї атаки Іран запустив понад 300 ракет і безпілотників. Майже всі вони були знищені засобами протиповітряної оборони Ізраїлю, доповненими силами США, Великобританії та Йорданії. 

Обережна відповідь з боку Ізраїлю також була: вона достатньою, щоб дати зрозуміти, що ізраїльтян не можна ображати, а з іншого настільки незначна, щоб не дати Ірану приводу для початку повномасштабної війни. На цьому зупинимося.

Видання New Yourk Times пише, посилаючись на високопоставлених ізраїльських чиновників, що Ізраїль відмовився від планів значно більш масштабного контрудару проти Ірану після того, як Сполучені Штати та інші іноземні союзники застосували дипломатичний тиск, а також через те, що удар  здійснений 13 квітня по території Ізраїлю був зірваний.

Початково ізраїльські лідери обговорювали бомбардування кількох військових цілей в Ірані минулого тижня, в тому числі поблизу Тегерана, столиці Ірану, у відповідь на цей удар.

Ірану було б набагато складніше не помітити таку масштабну та руйнівну атаку, що збільшило б ймовірність сильної іранської контратаки, яка могла б поставити Близький Схід на межу великого регіонального конфлікту.

Зрештою — після того, як президент Байден разом із міністрами закордонних справ Великої Британії та Німеччини закликали прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху запобігти широкомасштабній війні — Ізраїль у п'ятницю обрав менш руйнівний удар, що дозволило уникнути значних втрат та зменшити ймовірність ескалації, принаймні на даний момент.

Замість того, щоб відправити винищувачі в повітряний простір Ірану, Ізраїль у п'ятницю випустив невелику кількість ракет з літаків, розташованих у кількох сотнях миль на захід від нього, за словами ізраїльських офіційних осіб та двох високопоставлених західних чиновників, що були проінформовані про атаку. За словами ізраїльських офіційних осіб, Ізраїль також відправив невеликі ударні безпілотники, відомі як квадрокоптери, щоб ввести в оману іранську ППО.

Офіційні особи в Тегерані уникали звинувачувати Ізраїль у нападі. Це разом із рішенням Ізраїлю не брати на себе відповідальність за це допомогло зменшити ризик ескалації.

Таким чином, буквально підводжу до висновку, що війна між Ізраїлем та Іраном не на часі для обох країн. 

Ситуація, що склалася нагадує гру з вогненебезпечними приладами, яка при збігу деяких обставин може призвести до спалаху. Кожна з країн намагається прощупати кордони дозволеного, щоб з одного боку реалізувати свої регіональні інтереси, а з іншого боку не дозволити вибуху ще одного потужного регіонального конфлікту.

І хоч тривала таємна “війна” між двома країнами вийшла з тіні, вона все ще “не порушує правила гри”. Ескалація - так, напруга - так, війна - скоріше, ні. 

І все це відбувається у найгарячішій частині світу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]