Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.10.2022 11:35

Російська пропаганда порівнює русофобію з антисемітизмом: що з цим не так

Консул Держави Ізраїль у Західному Регіоні

Останнім часом почав спостерігати досить цікаву тенденцію: російська пропаганда все частіше використовує наративи про утиски росіян та все частіше порівнюють русофобію з антисемітизмом.

Розберімося, що з цим порівнянням не так.

Відомі росіяни скаржаться на утиски

У мережі досить швидко розлетілося відео за участю Ксенії Собчак, кремлівської кишенькової “нібито ліберальної” блогерки та власника одного із грузинських ресторанів. 

Передісторія, до бару Dedaena у Грузії пускають тільки тих росіян, які проти війни та не голосували за Путіна. Туди навідалася і сама Собчак, але для того, щоб заявити про свою позицію.

Собчак почала активно звинувачувати власника у русофобії. Вона навела “аргумент”, що такий підхід до роботи з клієнтами, як у барі Dedaena щодо росіян, є неприйнятним у цивілізованому світі. 

Вона навела приклад – якби євреїв не пускали у якийсь із закладів Німеччини, чи працював би такий заклад. На що Дато Лапаурі відповів, що не бачить зв'язку між євреями у Німеччині та росіянами в Грузії.

Чому Дато Лапаурі правий? Якщо утиски євреїв були ірраціональним, то “русофобія” (вигаданий росіянами концепт) або нелюбов до росіян, виникла через загарбницьку політику та погрози ядерною зброєю світу. Тож, зв'язку тут і правда немає.

Та це не вперше російська пропаганда використовує порівняння з євреями.

Використання авторитетних людей у пропаганді

Одна справа, коли наративи в народ видає “своя Собчак”, інша справа — представник заходу, відома та поважна людина. 

Знаний прихильник "русского міра" сербський режисер Емір Кустуриця заявив, що "гонитва за цілим народом", маючи на увазі "нинішню русофобію", нагадує йому "Кришталеву ніч" і період до 1940 року. 

Він також висловив сподівання, що у майбутньому "це ембарго з народу буде знято". Про це він розповів у інтерв'ю виданню Sputnik Сербія, що належить інформаційному агентству "Росія сьогодні".

Чому це порівняння неприйнятне? Ну хоча б через те, що це порівняння некоректне, безпідставне і маніпулятивне. 

Звернемося до історії. Що таке “Кришталева ніч”? Це був терор проти єврейського населення в Німеччині. 

В період з 7 по 13 листопада 1938 року було вбито або доведено до самогубства близько 400 людей. Було зруйновано понад 1400 синагог, молитовних кімнат, інших місць для відправлення служби, а також тисячі крамниць, помешкань, єврейських кладовищ. Станом на 10 листопада близько 30 тисяч євреїв були поміщені до концентраційних таборів, з них сотні були вбиті або загинули через нестерпні умови.

Тобто це фактично те, що робить Росія на території України, а не навпаки. 

Чому русофобію не можна порівнювати з антисемітизмом?

По-перше, різна причина виникнення. Русофобія — це реакція на неоімперську загарбницьку політику. Антисемітизм та утиски євреїв — це ірраціональна неприязнь, яка виникла через надумані причини.

По-друге, результати антисемітизму ми бачили під час Другої світової війни - це Голокост, сотні тисяч загиблих у концтаборах. Русофобія, яку ми зараз бачимо можна окреслити лише неприязню до людей, які підтримують дії влади та демонструють повну індиферентність стосовно війни в Україні. 

По-третє, русофобія часто це вигадка самих росіян, будь-яка критика Росії видається ними за упереджене, підозріле, неприязне, вороже ставлення до Росії. Водночас євреї дійсно протягом століть ставали жертвами гонінь, погромів.

Можливо навіть у цьому тексті росіяни побачать ознаки русофобії.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]