Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.03.2023 17:38

Криза – час наймати сильних та зміцнювати свою експертизу

IT-підприємець, власник групи компаній Qollabe

Що зазвичай робить український підприємець у кризу?

Насамперед оптимізуються витрати на персонал: скорочуються люди, урізаються заробітні плати, мінімізуються соціальні пакети. За поодиноким винятком це помилка, за яку ви дорого заплатите вже у близькотерміновій перспективі. Попередні кризи в українській економіці неодноразово підтвердили, що відновлення втраченої команди після масових скорочень коштувало бізнесу дуже дорого. 

Чому я так впевнено про це говорю? Я сам там бував і ґрунтую свою позицію на двадцятирічному досвіді ведення бізнесу в Україні і не тільки, тобто пережив не одну кризу, а 2014 року всупереч, здавалося б, здоровому глузду заснував венчурний фонд і почав інвестувати в українські стартапи. 

Зараз ми переживаємо найстрашнішу кризу за всю нашу історію – повномасштабну війну. І у бізнесу немає іншого виходу, як засукати рукави та працювати 24/7 – це необхідно як для виживання, так і для допомоги ЗСУ. При цьому, як би важко нам усім не було і які б ми не зазнавали втрат, потрібно розуміти, що нинішня ситуація для більшості компаній – це можливість сконцентруватися і знайти ефективніші методи управління, стати на голову вище, перевести бізнес на новий, більш якісний рівень керування. Зараз ситуація змушує нас швидше вчитися, думати, працювати – і все це у неймовірно стресових умовах. Для цього вам доведеться проаналізувати свої робочі процеси, переглянути з менеджерами ефективність роботи всіх команд, перерозподілити ресурси. Іншими словами, провести домашню роботу, на яку раніше не було ні сили, ні бажання. 

Чому я вважаю, що скорочувати персонал зараз – це помилка 

Згадаймо, що до війни ми мали ринок кандидата, тобто вже був дефіцит талантів для багатьох галузей економіки. А коли ми переможемо і війна закінчиться (а вона закінчиться, немає сумнівів), бізнесу доведеться дуже довго не просто шукати таланти, а й думати, як їх повертати до країни. На жаль, кількість охочих повернутися з вимушеної релокації закордон невтішна і згодом тільки зростатиме.

Ну і давайте чесно, скорочення штату – це лише короткостроковий захід, який дозволить вижити компанії сьогодні. До того ж така можливість скорочувати витрати спливає в найближчі 1-2 місяці. А що робити потім? Навіть якщо це єдиний вихід, щоб вижити, порівнюйте ті інвестиції, які ви вже вклали у пошук, адаптацію та розвиток своїх співробітників, а також витрати на звільнення та пошук нових людей. Нагадаю класику: знайти нового клієнта вп'ятеро дорожче, ніж утримати старого. Співробітник - той самий клієнт, просто внутрішній. 

Як кажуть, цікаві не шторми, які підстерігали вас у дорозі, а чи привели ви цілістю корабель у порт. Моє завдання як фаундера та менеджера - зберегти цей корабель, тобто команду, і максимально її зміцнити. Ми не мали масового скорочення персоналу, починаючи з 24 лютого. Звільнення траплялися, але у межах звичайного режиму життя компанії. Ми цього року навпаки наймаємо, причому шукаємо переважно синьйорні позиції, зміцнюючи свою експертизу. Ринок зараз цьому сприяє, оскільки багато фахівців залишилося без роботи через війну. 

Чому я вибрав саме таку стратегію 

Я зрозумів, щоб більш ефективно спрацювати в операційній діяльності компанії, потрібно пірнути туди глибше. Тому з початку вторгнення я взяв управління під свій контроль і всі рішення пропускав через себе. Я побачив у команді сильних людей, із яких сформував борд для прийняття рішень. Саме це і зміцнило мене в думці посилювати компанію більш скіловими фахівцями, тому що для подолання будь-якої кризи необхідні лідери, профі з сильними компетенціями, стійкі до стресу, здатні самомотивуватися і вести за собою. Тому тут не спрацює ще один «популярний» у нас захід – заміна «дорогих» співробітників «дешевшими», з нижчою кваліфікацією. Зараз у нас у всіх немає ні грошей, ані часу на такі експерименти. А саме це і необхідно для адаптації та навчання новачка. Тим більше, якщо йдеться про топові позиції. 

Крім того, ми збільшили кількість таунхолів, щоб показати прозорість того, що ми робимо, що міцно стоїмо на ногах, а також говорили про те, де ми просідаємо. Стали відвертішими. Тому що для людей зараз найважливіше почуття безпеки та впевненість у компанії. При цьому ми впроваджували нові проекти, такі як Дiя.City, і поступово переходимо на цей правовий режим. Проводили по можливості перфоманси та внутрішні реорганізації. Провели стратегічну сесію із топ-менеджментом. Здавалося б, загальна ефективність мала просісти, але наш аналіз показує, що вона навпаки збільшилася. Це сталося завдяки якісно опрацьованій операційній системі. Також для себе я вкотре відмітив роль HR - наскільки ця функція важлива і потрібна для забезпечення ефективної діяльності компанії, особливо в кризові часи. 

Наше завдання сьогодні і на найближчі роки – не просто зберегти свій бізнес, а й допомагати державі вистояти зараз та відбудовувати нашу країну завтра. Тому ми маємо стиснути волю в кулак – нам, підприємцям, не звикати. Сконцентруватися та працювати на максимумі. Думати на кілька кроків уперед, мати план Б, С і т.д. Ми з цим впораємося, лише зберігши найцінніший наш ресурс – людей. 

Тому не звільняйте працівників лише заради того, щоб скоротити витрати. Як каже мій улюблений Іцхак Адізес: не варто відрізати здорову ногу, щоб ваша вага стала ідеальною.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]