Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.06.2022 08:19

Найближче майбутнє ринку нерухомості

Генеральний директор девелоперської компанії GREENOL

Погляд через призму вчорашніх мрій забудовників та девелоперів ринку

ДЕШЕВА ІПОТЕКА. З підвищенням облікової ставки НБУ у 2,5 разів, мріяти про дешеву іпотеку треба забути на деякий час. Банки вже почали підвищувати ставки за депозитами.

ДОСТУПНІ КРЕДИТИ НА БУДІВНИЦТВО. Їх як не було, то тепер точно не буде. Додані аргументи ті ж, що й до іпотеки.

ЗРОСТАННЯ КУПІВЕЛЬНОЇ СПРОМОЖНОСТІ КІНЦЕВИХ ПОКУПЦІВ. Точно не очікується. Війна ніколи не була чинником росту добробуту (виробники зброї не рахуються). Статистичне зростання безробіття та «пусті» проф сайти з вакансіями – як сигнал до зростання безробіття. Вже фактичні зниження зарплат на 50-70% працюючого населення - шлях до пониження рівня життя.

ЗРОСТАННЯ ЕКОНОМІКИ. Мабуть ми відчули б інфляцію та кусючі ціни ще більше, якби іноземні фінансові інституції не робили ін’єкції в українську економіку. Найпростіший доказовий аргумент – асортимент VS ціни на полицях супермаркетів. Тому, попереду обвал економіки країни, багатьох профільних галузей, виробництв та підприємств.

ЗНИЖЕННЯ ПОДАТКОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ НА БУДІВЕЛЬНУ ГАЛУЗЬ. Мабуть держава не зможе собі цього дозволити. В умовах, коли дохідна частина бюджету наповнюється наполовину, дозволити собі лібералізацію податкової політики, було б катастрофою.

СТАБІЛЬНИЙ ВАЛЮТНИЙ РИНОК. Машина з друку гривні вже працює. Це деякою мірою підтримає економіку, але ж і понизить у рази купівельну спроможність населення. Як наслідок - зростання цін. У тому числі і на будівельні матеріали.

НАЯВНІСТЬ ВЕЛИКОЇ КІЛЬКОСТІ «ПРОФЕСІЙНИХ ІНВЕСТОРІВ». Процес невизначеності ніколи не був аргументом для інвестицій. Відтепер фінансовий старт новобудов буде в рази повільнішим та тяжчим. Про іноземного інвестора - забуваємо на деякий час.

СТАБІЛЬНІСТЬ ЦІН НА ЕНЕРГОНОСІЇ ТА ПАЛИВО МАСТИЛЬНІ МАТЕРІАЛИ. На жаль сумісний ринок вже пережив свою «смерть» та намагається відновитися та переродитися зі зміною вектору поставок на 180 град.

ПРАЦЮЮЧІ ДЕРЖАВНІ ПРОГРАМИ з викупу квартир для забезпечення житлом черговиків, працівників державного сектору, військових та т.і. – на жаль в умовах відсутності коштів, то буде неможливо у загальнодержавних масштабах.

Цей перелік критеріїв, які прямо впливають на розвиток первинного ринку нерухомості можна продовжувати. Однак, вже по вищенаведених, можна робити прогноз, що попереду 2-3 роки зниження обсягів будівництва у рази. Ціни не понизяться. Є нагальна потреба коригування ціноутворення при будівництві. Очікується дефіцит нового готового житла.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]