Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.12.2013 10:48

Вибори Президента - 2015. А хто сказав?

Ексвиконавчий директор Transparency International Україна

Зараз не так важливо відправити президента у позапланову відставку. Зараз важливіше гарантувати невідворотність чергових президентських виборів. А значить, час гарантувати голосування за технічне рішення Ради – призначення виборів вже нового Президента У

d443acdd17b480a231796de9f00659df.jpg
Вимога №1 – відставка Януковича.  Наклейка з таким гаслом частенько трапляє на очі по всьому периметру Євромайдану. Чи відбудуться вибори Президента України позачергово, судити я не берусь. Як на мене, - це далеко не факт. І ось чому.

При всій своїй неоднозначності, за чотири тижні Євромайдану Віктор Янукович так і не переступив жодного закону. Принаймні так стверджує Генпрокуратура. На її думку, ключовими порушниками свобод протестуючих сьогодні є головний господарник Києва, заступник секретаря РНБО при Януковичу і ще пара міліціянтів рангом керівників середньої ланки. І можливостей притягти до відповідальності саме президента з кожним днем стає все менше.

Так само примарними є всі намагання відставити Януковича достроково за його корупційні зв’язки. Я не маю жодних ілюзій щодо джерел походження статків діючого президента. Але маю визнати - ще ніхто юридично не довів корупційність цього збагачення. А заморожувати активи лише на підставі журналістських розслідувань (навіть гучних) жодна міжнародна організація не стане.

Тож, скоріше за все, вибори президента таки мають бути за планом – у лютому 2015го.

От тільки питання – чого всі вирішили, що вибори взагалі будуть?

Херсон, Одеса, Черкаси, Київ, Чернівці та Миколаїв. Що єднає ці українські міста? Правильно, відсутність мера. Цими обласними центрами фактично керують секретарі місцевих рад. За дивним збігом обставин, дуже лояльні до діючої партії влади. Почесним лідером якої є … той самий Віктор Федорович Янукович.

І парламент зовсім не квапиться призначити вибори у цих містах. Тим самим успішно порушуючи власні ж зобов’язання. Чверть України живе без керівництва. Хіба не гарна репетиція майбутнього ігнорування парламентом загальнодержавних виборів?

Тут саме час згадати закон про вибори Президента України. Є в ньому одна цікава стаття. Номер її 16 і говорить вона про таке: « Вибори Президента України призначаються Верховною Радою України. Про призначення виборів Президента України Верховна Рада України приймає постанову…»

Все ясно? Виборів Президента без постанови парламенту не буде!

Замість підсумків.

Зараз не так важливо відправити президента у позапланову відставку. Зараз важливіше гарантувати невідворотність чергових президентських виборів.

А значить, час гарантувати голосування за технічне рішення Ради – призначення виборів вже нового Президента України в 2015 році.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]