Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.01.2016 20:22

Робота ТКК по «Київметрополітену» і ТОВ «Укррослізинг» - 19 січня

Ексдепутат Київської міської ради

Ми продовжуємо вивчати надані документи, а також надсилаємо нові запити з метою встановлення всіх економічних опцій, або чітко розуміти, на скільки меншими могли бути збитки для киян. Крім того, важливо розуміти, на скільки ревно відповідальні посадові осо

19 січня 2016 року в кулуарах Київради відбулося друге за ліком засідання Тимчасової контрольної комісії Київради з питань з питань   перевірки виникнення заборгованості комунального підприємства   «Київський метрополітен»   за лізинговими контрактами, укладеними між комунальним підприємством «Київський метрополітен» та ТОВ «Укррослізинг».   

В лютому 2015 року київські активісти вийшли на акцію протесту проти підвищення тарифів на проїзд в комунальному транспорті, зокрема, в метро. Згадуємо, як керівництво Київметрополітену та заступники Кличка, будучи на той час вже вісім місяців на посадах, щиросердно запевняли, що така необхідність виникла у зв’язку з діяльністю нікого іншого як попередників. Останні, мовляв, залишили  після себе підприємство з близько півмільярдним  боргом за кредитом з купівлі вагонів у російської компанії.

Рік потому, Віктор Брагінський, директор КП «Київметрополітен», у формі усної заяви просить у киян, звертаючись до депутатів, 200 мільйонів гривень з міського бюджету на погашення боргу, про який вони чомусь забули. Схоже, п ятирічний досвід роботи в Бердянському порту був позначений здобуттям дуже «корисного» досвіду. От тільки користь ця надходить не державі й не територіальній громаді.

Як відомо, дане КП має заборгованість перед кредиторами у розмірі майже півмільярда гривень, що є наслідком кредитного договору з лізинговою компанією «Укррослізинг» від 2009 року за придбання вагонів. Зазначену компанію пов’язують із Юрою Єнакієвським.  

Ми, рішуче протестуючи проти такого розвитку подій настояли на тому, щоб керівництво Метрополітену надало документальну аргументацію, якою можна було б керуватися при визначенні суми. Кволі факти та цинічний шантаж лишила іншого вибору – депутатами на базі Постійної комісії з питань бюджету та додаткового представництва всіх фракцій Київської міської ради було створено тимчасову контрольну комісію, в повноваження якої входить дослідження всіх необхідних документів та висновок з рекомендаціями для депутатського корпусу щодо надання чи ненадання такої суми комунальному підприємству.

Однак, ситуація із самого початку не на руку прохачам. В жовтні 2015 року у Віснику державних закупівель оприлюднюються дані стосовно нових витрат метрополітену. Так, вже нове керівництво, що так скаржиться на недобросовісних російських кредиторів та політику управління підприємством попереднім керівництвом, закуповує вже в українського підприємства ТОВ «Вагон Трейдінг» вісім двигунів вартістю більше 600 тис. грн. кожен. Проте, навіть в Росії такі двигуни продають вдвічі дешевше, тому, ціною такої закупівлі стало, очевидно, традиційне відмивання коштів столичного бюджету. В російських виробників навесні минулого року метрополітен купує підшипники загальною вартістю більш як в 5,5 млн. грн., де більша частина цих коштів була переведена на російський офшор. Ситуація аналогічна – запчастини куплені за подвійною вартістю, а надлишок коштів, судячи з усього, «відмили».

Загалом, доволі очевидна річ, що попередники нікуди не йшли, а про зміну керівництва підприємства мови не може йти доти, доки при владі залишаються ті, хто їх призначив. Команді мера, яка хоч і має більшість, все ж доведеться рахуватися з окремими менш чисельними фракціями. Засідання тимчасової контрольної комісії по метрополітену стало місцем дебатів, оскільки, зрозуміло, що це питання далеко перейшло межу економічних відносин. Для депутатів, які дійсно відстоюють позицію киян, питання метрополітену є вкрай принциповим. Адже шахрайство та окозамилювання сягає такого рівня, який не можна ігнорувати.

Ми продовжуємо вивчати надані документи, а також надсилаємо нові запити з метою встановлення всіх економічних опцій, або чітко розуміти, на скільки меншими могли бути збитки для киян. Крім того, важливо розуміти, на скільки ревно відповідальні посадові особи відстоювали інтереси міста, в тому числі, в судах. Цілком ймовірно, що програшу в судових справах можна було уникнути.

Далі буде…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]