Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.09.2023 14:38

5 помилок розблокування податкової накладної

Адвокат, непрактикуючий аудитор, практикуючий внутрішній аудитор, LLM, керуючий партнер АО "АТТОРНЕЙС"

Існує низка типових помилок, які бізнес допускає під час розблокування податкових накладних.

Помилка перша

Довгі і не потрібні пояснення про все підряд. Не потрібно подавати на комісію довгі пояснення про все, а у додатках до пояснень не всі документи або не підписані документи. Дуже важливо надавати податковій пояснення відносно податкової накладної, реєстрація якої блокується.

Надання великого обсягу не релевантної інформації знижує Ваші шанси розблокувати податкову накладну без суду. Чим очевидніше і простіше написані пояснення, тим краще для Вас.

Кожне Ваше пояснення має бути підкріплене первинними документами. Якщо, це рахунок на оплату, то такий рахунок має бути підписаний. Якщо це видаткова накладна, акти надання послуг або акт приймання-передачі, то такий документ має бути підписано двома сторонами. Якщо сторони мають печатки, то на такому документі мають стояти дві печатки. Якщо сторони підписали такі документи електронними підписами, то мають бути протоколи перевірки електронних підписів.

Слід пам’ятати, що у податкової і так є вся інформація про кількість Ваших співробітників, балансову вартість основних засобів, основних покупців і постачальників, бо Ви вже подали до податкової звітність з податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску, фінансову звітність, звітність з ПДВ, включно з п’ятим додатком,  за попередні періоди.

Якщо податкова такі Ваші документи, які вже наявні у її розпорядженні, не аналізує, то така поведінка податкової грає на вашу користь. Неналежне виконання суб’єктом владних повноважень своїх функцій не може надавати такому суб’єкту додаткові права на беззаконня, як то право блокувати податкові накладні.

Помилка друга

Згаяний час. Адміністративне оскарження по факту не працює. По великому рахунку після отримання рішення комісії про відмову у реєстрації податкової накладної ходити чи не ходити оскаржувати таке рішення в адміністративному порядку – воля платника податків. Це Ваше право, а не обов’язок. На жаль, у реальному світі такі оскарження майже ніколи не призводять до успіху платника податків. Натомість гається час.

Конституція надає Вам право безпосереднього звернення до суду, якщо Ваше право порушено. Користуйтеся .

Помилка третя

Не залучити покупця. Ваше податкове зобов’язання за заблокованою податковою накладною – податковий кредит Вашого покупця. Податковий кредит – це інший необоротний актив, втрата якого має конкретний грошовий вимір. Відмова у реєстрації податкової накладної призводить до втрати Вашим покупцем права на його податковий кредит. У покупця виникає право вимагати ці гроші з Вас.

На додачу, багато людей повписувало в договори пункту про безумовне відшкодування продавцем покупцю суми заблокованого ПДВ. Сама ідея покладати на постачальника відповідальність за блокування податкової накладної – м’яко кажучи сумнівна. Постачальник не може гарантувати реєстрацію податкової накладної на сервері ДПС, бо саме ДПС через свою систему моніторингу (СМКОР),  рішення комісій, тощо, вирішує блокувати чи реєструвати податкову накладну. Тобто факт реєстрації/не реєстрації податкової накладної залежить від податкової, а не від постачальника.  

В Україні все ще діє презумпція правомірності правочину, презумпція невинуватості. СМКОР ці презумпції чомусь скасувало і надало податковій право вішати на Вам кормигу «недобросовісного платника податків». Аби вижити бізнес був змушений підписуватися під подібною умовою договору. За наслідком господарська юрисдикція створила цілу практику присудження подібних відшкодувати 20 % ПДВ від постачальника на користь покупця.

Однак, зворотною стороною такої судової практики є право позивача (постачальника), чию податкову накладну заблокувала податкова, вимагати залучення у справу в якості третьої особи покупця. Такий крок дозволяє постачальнику просити зупинити провадження у господарському суді, у випадку пред’явлення покупцем позову до продавця про стягнення 20 % ПДВ за заблокованою податковою накладною.

Помилка четверта

Думати, що факту відкриття провадження в адміністративному суді достатньо. На жаль, розгляд в адміністративному суді може затягнутися на рік замість передбачених КАСУ строків.

Важливо відслідковувати чи надіслала податкова свій відзив на позов у строк. Якщо податкова строки проґавила, а по кодексу вже час виносити рішення, слід методично (раз на місяць) писати заяву про необхідність постановлення рішення по справі, де зазначати, що відповідач відзив не подав, що дозволяє суду автоматично задовольнити позов.

Помилка п’ята

Не ставити судовий контроль. Не брати виконавчі листи на відшкодування судових витрат.

Після отримання Рішення апеляційного суду потрібно письмово звернутися до податкової і попросити виконати рішення суду. Якщо час і де , реакції нема, то потрібно брати виконавчі листи, відкривати виконавче провадження та ставити судовий контроль за КАСУ. Одного рішення суду на Вашу користь мало, воно має бути виконано – податкова накладна має бути зареєстрована.

Безумовно кожен випадок має свої особливості, а ця замітка не враховує кожен окремий випадок. Одначе, узагальнення успішної практики захисту інтересів клієнтів з 2015 року (СЕА ПДВ було введено 01.07.2015 року) дозволяє говорити про напрацьований ефективний алгоритм вирішення цієї штучно створеної проблеми для платника податків.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]