Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.08.2020 17:22

Моніторинг фінансового законодавства (7-13 серпня)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Законопроект щодо забезпечення соціальних прав окремих категорій осіб

На розгляд Верховної Ради України 10 серпня 2020 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення соціальних прав окремих категорій осіб» (№ 3977).

Мета: забезпечення конституційних гарантій захисту прав фізичних осіб, які провадить незалежну професійну діяльність.

Зокрема, потребує вирішення питання щодо надання самозайнятим особам, які провадять незалежну професійну діяльність, права на податкову знижку за наслідками звітного податкового періоду, зокрема це стосується витрат самозайнятих осіб, як платників податку, на навчання та лікування, сплачених на користь навчальних та лікувальних закладів, а також права даної категорії осіб на соціальну пільгу.

Законопроектом № 3977 пропонується внести зміни до статей 14, 166, 169, 178 Податкового кодексу України у частині надання самозайнятим особам, які провадять незалежну професійну діяльність, права на податкову знижку та соціальну пільгу.

 

Законопроект щодо фінансування Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України

На розгляд Верховної Ради України 10 серпня 2020 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до додатку № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік»» (№ 3973).

Мета: визначити Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України головним розпорядником та забезпечити його фінансовими ресурсами для належного виконання покладених на нього функції з формування та реалізації відповідної державної політики.

 Кабінетом Міністрів України на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 624 «Про утворення Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України» було прийнято рішення щодо утворення Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, але не було передбачено його фінансування.

У законопроекті № 3973 пропонується передати бюджетні призначення передбачені Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України новоствореному Міністерству для виконання бюджетних програм спрямованих на керівництво та управління у сфері розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

 

Законопроект щодо доходів місцевих бюджетів

На розгляд Верховної Ради України 7 серпня 2020 року внесено проект Закону України «Про внесення зміни до статті 64 Бюджетного кодексу України» (№ 3970).

Мета: спрямування доходів до місцевих бюджетів за справляння адміністративних штрафів у сфері електротранспорту з метою усунення фактору ризику однієї з ключових реформ транспортної галузі впровадження електронного квитка.

Законопроектом № 3970 передбачається внести зміну до частини першої статті 64 Бюджетного кодексу України, доповнивши її новим підпунктом такого змісту: «381) адміністративні штрафи, що накладаються органами електротранспорту (тролейбус, трамвай), уповноваженими законом розглядати справи про адміністративні правопорушення, зв’язані з порушенням правил користування електротранспортом;».

Таким чином, вищезгадані адміністративні штрафи належатимуть до доходів загального фонду місцевих бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, міст Києва та Севастополя, де функціонує міський електричний транспорт та залишаться в розпорядженні відповідних органів місцевого самоврядування.

 

Законопроект щодо перейменування Фонду соціального захисту інвалідів

На розгляд Верховної Ради України 7 серпня 2020 року внесено проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо перейменування Фонду соціального захисту інвалідів» (№ 3967).

Мета: приведення назви Фонду соціального захисту інвалідів у відповідність до Закону України «Про ратифікацію Конвенції про права осіб з інвалідністю і Факультативного протоколу до неї» від 16.12.2009 № 1767-VІ.

Законопроектом № 3967 передбачено внесення змін до Бюджетного кодексу України в частині перейменування Фонду соціального захисту інвалідів: запропоновано змінити його назву на Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]