Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.11.2019 17:05

Чи обов'язкові автокрісла для перевезення дітей?

Практикуючий юрист

20 листопада 2019 року набув чинності ЗУ "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення правил перевезення дітей".

Цей закон викликав чимало обурення серед водіїв та пасажирів, оскільки встановив відповідальність за порушення правил перевезення дітей у вигляді штрафу від 510 грн. до 850 грн.
Проте правила перевезення дітей законодавством або підзаконними актами не визначені, а в правилах дорожнього руху, зокрема, з 01 жовтня 2008 року є підпункт б пункту 21.11, який забороняє перевозити дітей, зріст яких менше 145 см або тих, що не досягли 12-річного віку:
- у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу;
- на передньому сидінні легкового автомобіля - без використання зазначених спеціальних засобів;
- на задньому сидінні мотоцикла та мопеда.
Це означає, що якщо в автомобілі наявні ремені безпеки (на передніх сидіннях вони є завжди), то водій повинен зробити так, щоб дитина була пристебнута.
Якщо таких ременів на задніх сидіннях немає – то і обов’язок пристебнути дитину з використанням спеціальних засобів відсутній.
Щодо таксі, то для них передбачені виключення. Так, підпункт В пункту 2.3. Правил дорожнього руху дозволяє водіям і пасажирам таксі не пристібатися ременями безпеки, а підпункт 5 пункту 156 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, дає право пасажиру перевозити на руках дитину дошкільного віку на задньому сидінні.
Тобто положення підзаконних правових актів у частині перевезення дітей є досить суперечливими та неоднозначними, що дає змогу оскаржувати винесені органами поліції постанови у судовому порядку.
Таким чином жодного слова про автокрісла або бустери для дітей законодавство не містить, необхідно використовувати лише спеціальні засоби, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу (автокрісло з боковими ручками, закріплене позаду чи на передньому сидінні, бустер - сидіння без спинки для старших дітей тощо).
Для того, щоб вказана норма дійсно запрацювала необхідно внести зміни в закони та підзаконні правові акти, розкривши зміст поняття «спеціальні засоби для перевезення дітей», встановши їх перелік. Також необхідно доповнити Правила дорожнього руху окремим розділом «Правила перевезення дітей» та усунути суперечності з іншими підзаконними правовими актами.
Пасажири з дітьми повинні відповідально ставитись до їх безпечного перевезення, оскільки наявність автокрісла або бустера одного разу зможе врятувати життя дитини або іншого пасажира.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]