Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.09.2019 17:12

Повернення до Росії – найбільша стратегічна помилка України

Енергетичний експерт, член громадської організації "Союз учасників лібералізації газового ринку"

Доля української ГТС - знову під питанням.

Сьогодні увага всіх засобів масової інформації прикута до трьохсторонніх перемовин 19 вересня 2019 року ЄС-Україна-Росія  щодо долі майбутнього транзиту природного газу українською газотранспортною системою. Чи справді для того, щоб мати договір на транзит, Україні треба проводити перемовини з Росією?

РФ видобуває для ЄС 195 млрд.м3 природного газу в рік, але купують в неї природний газ європейські компанії для своїх країн. Вибір шляху доставки обсягів природного газу – непорушне право покупця, а не продавця. За доставку, як і за газ,  платить покупець. Саме тому, в першу чергу, транзит потрібен європейським компаніям-покупцям природного газу, а не РФ.

Чому ж тоді Україна з такою маніакальною завзятістю засовує свою голову в смертельну пастку і  хоче вести перемовини з країною, яка напала на неї, воює з нею та будує обхідні газопроводи? Чому Україна сьогодні вибирає хижого звіра замість цивілізованого партнера?

Насправді маємо унікальний історичний момент, коли Україні можна раз і назавжди звільнитись від транзитно-газового «зашморгу» РФ. Новообрана українська влада отримала визначний шанс та може виправити найбільшу стратегічну помилку, яку допускала всі українські президенти та прем’єр-міністри за часів існування Незалежної України, коли віддавала транзит найбільшої газотранспортної системи в Європі в руки ОДНОМУ замовнику, та ще й такому хижому, як Росія.

Для цього потрібно сідати за стіл перемовин з не країною-агресором, а з цивілізованими європейськими компаніями, які купують газ в РФ для своїх країн, бо саме вони зацікавлені в транзиті через територію України.

Для заключення довгострокових контрактів з європейськими замовниками транзиту Україні необхідно мати незалежного Оператора газотранспортної системи (надалі- Оператор ГТС). Народження незалежного Оператора ГТС – це закінчення багатостраждальної процедури анбандлінгу – потрібно відокремити Укртрансгаз від "Нафтогаз" України.

Новообраний Уряд може прийняти свою постанову, в якій відокремити Укртрансгаз від "Нафтогаз" України через передачу акцій Укртрансгазу з управління "Нафтогаз" України до управління іншого органу центральної виконавчої влади (міністерства).

Анбандлінг можна закінчити менше ніж за тиждень, Укртрансгаз, вже як незалежний Оператор ГТС зможе за місяць  заключити довгострокові контракти на транзит з європейськими компаніями на 5-10 років.

Виходить, що  все можна зробити без ганебних і принизливих перемовин з Росією.

Але хтось в Україні дуже хоче повернутися до Росії і докладає до цього неймовірних зусиль…

Тому новообраній владі просто хочеться нагадати мудре Слово з Євангліє:

«Є, хто має очі, той побачить, хто має вуха, той почує...»

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]