Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.04.2024 17:55

Як стартувати в міжнародному e-commerce у 2024 році

Співзасновник та керівник відділу «Upgrade» компанії Handmade-Hub UA

Як вийти в світовий e-commerce з мінімальними вкладеннями.

Вихід на міжнародний ринок завжди супроводжується масою питань. Який обрати товар? Маркетплейс чи власний онлайн-магазин? Якщо маркетплейс – то який? Як розібратися з доставкою? Чи варто взагалі виходити на закордонний ринок?

Я допоможу вам розібратися із цими питаннями, а також поділюся деякими робочими порадами, як найкраще стартувати на міжнародному ринку у 2024.

Маркетплейс чи власний онлайн магазин?

Давайте розглянемо переваги та недоліки двох популярних варіантів для виходу на закордонний ринок: маркетплейси та власний онлайн магазин. Кожен з цих варіантів має свої особливості, і вибір між ними залежить від ваших цілей, ресурсів та стратегії. Деякі підприємці вирішують не обирати та одразу починають вести бізнес через обидва канали, отримуючи замовлення і з маркетплейсу, і з веб-сайту.

Проаналізуємо маркетплейси: які їх переваги?

- Швидкий старт: маркетплейси зазвичай вже мають велику аудиторію, завдяки чому ви можете швидко почати продавати свої товари.

- Менші витрати на маркетинг: ви несете менше витрат на рекламу, оскільки такі платформи самостійно залучають трафік, приводячи покупців прямо до ваших товарів.

- Зручність для покупців: клієнти можуть знайти та купити різні товари в одному місці, і саме це позитивно впливає на швидкість рішення про покупку.

Не дивлячись на такі вагомі переваги, маркетплейси все ж мають і свої недоліки:

- висока конкуренція: чим популярніший маркетплейс, тим більше там бажаючих продавати свої товари – вам доведеться придумувати способи, як виділитися серед інших;

- обмежені можливості налаштування: ви не можете обрати дизайн та налаштувати під себе функціонал свого магазину.

Для порівняння тепер розглянемо більш детально переваги власного онлайн-магазину:

- повний контроль: ви можете повністю налаштувати свій магазин, включаючи дизайн, функціональність та маркетинг;

- розвиток особистого бренду: коли клієнт здійснює покупку на маркетплейсі, він, скоріше за все, не запам’ятає назву конкретного магазину чи бренду. Натомість, купуючи в окремому онлайн-магазині, він точно знатиме назву бренду та краще запам’ятає вас;

- більше можливостей для маркетингу: ви можете використовувати різні канали маркетингу для залучення клієнтів на власний розсуд.

Переваги власного онлайн-магазину виглядають доволі привабливо. Але які ж він має мінуси?

- Вищі витрати: відкриваючи власний магазин, будьте готові до більших витрат на рекламу та розвиток, ніж виходячи на маркетплейс.

- Потрібно більше часу на старт: перед тим, як запустити сайт в роботу, ви повинні налаштувати всі аспекти магазину та бути впевненими, що все працює так, як повинно.

Який обрати маркетплейс?

Якщо ви вирішили починати свій вихід на світовий ринок через маркетплейс, то на вас чекає ще один вибір, адже маркетплейсів існує доволі багато. Розглянемо деякі з них.

Amazon

Найпопулярніший e-commerce майданчик у світі. Ця платформа була заснована у 1995 році як сайт, на якому продавалися лише книжки. Але з часом Amazon розширився та став найвідвідуванішим сайтом у сфері електронної комерції.

Amazon пропонує доволі великий вибір товарів у понад 30 категоріях. Платформа має 2 млрд відвідувачів на місяць, з яких 300 млн  – активні покупці. Цікавою особливістю маркетплейсу є наявність власної служби доставки — Fulfillment by Amazon, яка працює як склад: вони обробляють та відправляють ваші замовлення клієнтам. 

eBay

2-й за відвідуваністю маркетплейс, який має активну аудиторію у понад 130 млн користувачів. Заснований він був також у 1995 році, в якості онлайн-аукціону. З часом eBay дозволив продавцям розміщувати товари і за фіксованою ціною.

 

eBay охоплює більш ніж 190 ринків по всьому світу. Основна аудиторія цього веб-сайту — США. Тут ви маєте можливість продавати свої товари не тільки за фіксованою ціною, а і за допомогою торгів. До того ж, платформа є дружньою до українців та має представництво в Україні.

Etsy

Спеціалізується на продажу унікальних та handmade виробів, виготовлених художниками, ремісниками та невеликими виробниками. Це платформа для творчих людей, які продають свої вироби в інтернеті.

Клієнти Etsy дуже цінують унікальність, оригінальність та можливість персоналізації. Платформа також пропонує внутрішній форум, на якому продавці можуть обмінятися досвідом. Якщо раніше для українців відкрити магазин на Etsy було проблемним через його зв’язку з PayPal, то з кінця 2023 року зробити це стало набагато простіше, вдже Etsy Payments наразі працює з платіжною системою Payoneer.

Stvoreno.

Говорячи про маркетплейси, не можемо не згадати Stvoreno – онлайн-магазин українських товарів, орієнтований на американських покупців. Основною метою сайту стала допомога українським виробникам вийти на світовий ринок. 

 Платформа пропонує виробникам вже готовий майданчик для розміщення, а також забезпечує рекламу товару та за потреби надає супровід у міжнародній доставці. Усі фінансові витрати до моменту продажу товару Stvoreno бере на себе. Як це працює?

1. Виробник надає фото товарів, які платформа розміщує на сайті.

2. Ціна встановлюється на основі середньої вартості даної категорії товару на міжнародному ринку — цей прайс значно вищий, ніж пропонується українським покупцям.

3. Stvoreno самостійно займається просуванням товару: налаштовує рекламу, публікує товари в соцмережах проєкту.

4. Після продажу на платформі виробник отримує оплату в повному обсязі та надсилає свій товар покупцю.

5. І тільки після того, як товар у покупця, а кошти у виробника, Stvoreno отримає свою частку — 25% від вартості товару.

До цих 25%, окрім комісії проєкту, також входить просування: публікації товарів у соцмережах проєкту, таргетована реклама, Google-реклама, SEO-просування.

Проєкт активно розвивається та відкритий до пропозицій від виробників. Це — чудова нагода безоплатно протестувати виведення свого товару на міжнародний ринок.

Як обрати товар для продажу на міжнародних маркетплейсах?

Якщо ви вже визначилися із товаром та налаштували виробництво — це чудово. Але якщо ви тільки обираєте та придивляєтесь до певної ніші, варто проаналізувати її з усіх сторін.

Для початку варто проаналізувати найпопулярніші ніші на маркетплесі, який вам сподобався більше всього. Наприклад, на Amazon такими категоріями є електроніка, одяг та взуття, прикраси, дім та кухня. На eBay — електроніка, відеоігри, товари для дому та відпочинку, одяг та іграшки. Etsy має трохи інший підхід: там цінують ручну роботу та персоналізовані вироби. Але свій топ платформа все ж має: тут популярністю користуються одяг, прикраси, предмети для дому, мистецтво та іграшки.

Загалом, обираючи товар, варто враховувати не тільки статистику одного маркетплейсу, а і загальну. Згідно з даними компанії Handmade-Hub UA, у 2023 році найпопулярнішими категоріями товарів, які продають українські виробники за кордон, стали:

- весільні сукні
- шкіряні аксесуари
- дерев’яні аксесуари
- меблі та дитячі товари. 

Середній обіг коштів у магазинах у цих нішах коливався від $20 000 до $100 000 на місяць. Як бачите, вихід на міжнародний ринок дав підприємцям можливість отримувати дохід, здатний перевищити будь-які очікування.

Не можу не наголосити на тому, що варто уважно перечитати правила обраного маркетплейсу. Особливу увагу зверніть на заборонені товари. Деякі вироби, наприклад, не є забороненими, але можуть принести складнощі: наприклад, ножі можуть потребувати сертифікатів про те, що вони не є холодною зброєю. Крім того, на Etsy виникнуть проблеми зі зміїною шкірою або будь-якою іншою шкірою, яка імітує зміїну. 

Обираючи товар варто також звернути свою увагу на конкурентів: впевніться, що ринок не перенасичений і проаналізуйте сильні та слабкі сторони продавців зі схожими товарами. Це допоможе вам оцінити перспективність ніші, краще зрозуміти ринок та виробити ефективну стратегію.

Як спростити процес доставки товарів за кордон?

Організація логістики є одним з ключових аспектів для роботи на міжнародному ринку. Від того, як швидко та в якому стані клієнти отримають посилку, буде залежати, чи повернуться вони знову у ваш магазин та який відгук залишать.

Зазвичай за кордон можна відправити товар двома способами: консолідація – більш довгий, але доволі вигідний варіант, експрес-доставка – набагато швидша, але дорожча. 

Щоб пришвидшити та автоматизувати процес доставки, можна підключитися до поштових операторів, таких як Нова Пошта, Укрпошта, DHL, FedEx, Meest. Або автоматизувати даний процес. Приміром через український ресурс RePost Globsl, де ви зможете автоматично передавати замовлення для відправлення та отримувати інформацію про стан доставки.

Спростити роботу із доставкою замовлень можуть також фулфімент-центри. Це — склади за кордоном, які займаються низкою питань щодо обробки ваших замовлень: упаковують та комплектують замовлення, маркують товари та ведуть їх облік, працюють з поверненнями. Крім того, фулфілмент-центри здатні значно пришвидшити доставку до покупця, що дає змогу конкурувати із місцевими виробниками.

Чи варто взагалі виходити на міжнародний ринок у 2024 році?

Однозначно варто! Як би ви не сумнівались, якщо ви відповідально підійдете до кожного з етапів підготовки до виходу на закордонний ринок, результат не змусить на себе чекати. 

Для початку, варто визначитись, виведете ви свій продукт на маркетплейс чи створите власний онлайн-магазин. Маркетплейс забезпечить вам швидкий старт, низькі витрати на маркетинг та зручність вибору товарів для потенційних покупців. Водночас варто не забувати про доволі високу конкуренцію на маркетплейсах та обмежені можливості налаштувань дизайну та функціоналу. Створюючи власний веб-сайт, ви отримаєте більше контролю над його зовнішнім виглядом та функціоналом, широкі можливості для розвитку вашого бренду та його просування. Втім, такий варіант передбачає більше часу та коштів для запуску.

Якщо ви обрали вихід на маркетплейс, то тут на вас чекає ще один вибір. Наприклад, Amazon та eBay – чудовий варіант для більш масового виробництва, в той час як аудиторія Etsy цінує більш унікальні та персоналізовані товари ручної роботи. 

Ще одним способом виходу на закордонний ринок може стати онлайн-магазин Stvoreno, націлений на допомогу українському бізнесу вийти на американський ринок. Цей проєкт дає чудову можливість українцям протестувати свій товар на міжнародному ринку без інвестицій, адже Stvoreno бере оплату з виробника тільки після продажу його товару.

Обираючи товар, варто звернути увагу на популярні категорії та рівень конкуренції всередині них. Також потрібно детально ознайомитися із правилами платформи, на яку ви плануєте виходити: це убезпечить вас від помилок та підготовить до можливих нюансів.

Неможливо вийти на міжнародну торгову платформу, не налаштувавши доставку за кордон. Щоб спростити процес та підготуватись до великих обʼємів відправок, можна підключитися до поштових операторів, щоб автоматично передавати замовлення для відправлення та отримувати інформацію про стан доставки. Автоматизувати процес також можливо за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення та фулфілмент-центрів, які візьмуть на себе низку питань щодо ваших замовлень.

Загалом, можу з упевненістю сказати, що немає кращого часу для початку, ніж зараз: найпопулярніші платформи відкрили реєстрацію для продавців з України, та і більшість з них планує з часом ускладнити реєстрацію – хтось потребуватиме більше документів, а хтось братиме плату за реєстрацію. Саме тому ми рекомендуємо починати працювати над процесом виходу на міжнародних ринок якнайскоріше – адже до того, як ви побачите перші продажі, на вас чекає аналітика та реєстрація, які теж потребують часу та зусиль.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]