Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.11.2023 14:42

Чому Закон про адмінпроцедуру критично важливий для членства у ЄС та НАТО

Народна депутатка Верховної ради України IX скликання

Адміністративна процедура - закон, якого чекають всі, навіть ті, які про нього нічого не знають.

Чому ми за 33-у році Незалежності так і не спромоглись вступити в НАТО та ЄС? На прикладі багаторічної епопеї прийняття Закону про адмінпроцедуру!

Адміністративна процедура - закон, якого чекають всі, навіть ті, які про нього нічого не знають. Він був прийнятий нашим скликанням ще у 2021 році (всі попередні скликання його або не виносили в зал, або провалювали в залі Верховної Ради: 2001, 2004, 2008, 2012, 2018 році). Цьому Парламенту випала історична місія нарешті прийняти цей закон, прототип якого, наприклад, ще з 1925 року діє в Австрії.

Наш Закон про адмінпроцедуру вступає в дію 15 грудня цього року! Ми були єдині в Європі, які не мали цього закону до 2022 року поряд з країною-агресором.

Про що цей закон:

Скандальні забудови, свавільні інспекційні, перевірки бізнесу, блокування податкових накладних, позбавлення громадян належних їм соціальних виплат, безпідставні відмови надання послуг, корупція та свавілля чиновників– все це наслідки відсутності загальної адміністративної процедури в Україні.

Адже, громадянам не забезпечуються такі базові права, як право бути вислуханими та доступу до матеріалів справи, щоб бізнес та громадяни, могли оскаржити рішення, отримати вмотивовано відповідь та обґрунтування тих чи інших негативних щодо них рішень будь-якого держоргану, від міністерства до органу місцевого самоврядування. Окрім як йти в суд, що може затягнутися на місяці чи роки, захистити себе ні бізнес, ні громадяни не могли.

Закон «Про адміністративну процедуру», який набуде чинності він 15 грудня 2023 року, це про державу, яка поважає людину, бізнес та інвестиції!

Але хоч він ще не набув чинності, деякі органи, які не дуже хочуть працювати за цивілізованими європейськими правилами та процедурами, видумують свої правила, і свій «велосипед». Правила хочуть свої, а устремління мають європейські, і всіма правдами і не правдами, вийшли з під його дії, через внесені через інші європейські закони правки.

Таке може бути лише у нас. Такі маніпуляції зробили вже Екоінспекція та Антимонопольний комітет, і дуже прагне податкова.  Однак, Єврокомісія вже чітко прописала в своєму звіті припинити практику виходу з під дії закону держвідомства.

Органи місцевого самоврядування теж скоро будуть працювати по Закону «Про Адмінпроцедуру».

Після того, як минулого тижня Єврокомісія рекомендувала розпочати процес перемовин про вступ України до Євросоюзу, ми всі в очікуванні Саміту лідерів ЄС в середині грудня, який покладе старт процесу переговорів вступу України до ЄС (хоча варто зазначити, що це не зовсім переговори,  а скоріше чіткі умови, які ми маємо виконувати, подобається нам це чи ні).

І я надзвичайно вітаю такий процес, адже тут вже не вийди викрутитися, уникнути чи якимось чином проігнорувати вимоги ЄС!

Отже, реалізація закону про Адміністративну процедуру, над прийняттям якого ми в Комітеті держвлади, місцсамоврядування, регрозвитку та містобудування так довго і важко працювали, відстоюючи його прийняття в Раді три роки, не тільки є умовою отримання 50 млрд. євро від ЄС в рамках Плану для України, а і зазначені як важлива умова вступу до ЄС.

Свого часу прийняття закону про адміпроцедуру було умовою отримання ПДЧ в НАТО. Але попередні скликання наполегливо провалювала цей законопроект, який шість разів виносився в залу! Бо відомствам було незручно, некомфортно, міняти правила та процедури , які ігнорували потреби громадян та бізнесу за радянською традицією. Та й в цьому скликанні мені та однодумцям прийшлось добре потріпати нерви, щоб відстояти перед навалою відомчих інтересів і небажання змінюватися та попрацювати над його прийняттям.

На жаль, український політикум та й суспільство довго визначалося з європейським пріоритетом. І прийняття таких європейський законів, які заважатимуть державним структурам всіх рівнів працювати без правил та процедур, без поваги до громадян та бізнесу багатьох не влаштовувало.

Уявіть тепер, Європейський бізнес буде заходити до нас і на самому початку входження європейських коштів ми їм будемо казати «у нас тут свої правила», «ми так хочемо».

Попри це, Єврокомісія хоче щоб європейські  громадяни і бізнес мав такий самий обсяг захисту прав як у в себе і казати що ми не можемо, ми не такі як ви, у нас тут все по особливому- це в корінні невірно.

Так ми руйнуємо і свою роботу і втрачаємо довіру партнерів.

Закон адмінпроцедуру точно має працювати у податковій сфері, бо бізнес деколи потерпає від свавілля і у всіх сферах, де присутні відносини держава-громадянин, держава-бізнес, особливо щодо негативних рішень прийнятих державою. Бізнес та громадяни, мають право оскаржити такі рішення, отримати вмотивовану відповідь та обґрунтування тих чи інших рішень держоргану.

Якщо ми хочемо стати частиною чогось більшого і кращого як Євросоюз, ми з таким підходом в ЄС не прийдемо. Прошу про це пам'ятати і колег, і наших громадян. Бо дуже висока та страшна ціна наших зволікань.

І як добре, що в звіті Єврокомісії, є багато згадок про закон про Адмінпроцедуру і вимога та очікування від Єврокомісії його виконання, як вимога до прийняття чи впровадження інших Європейських законів, яких нам не уникнути. Бо сьогодні наші захисники і захисниці боряться за наш суверенітет, щоб частину його віддати ЄС!

Подобається це комусь чи ні, але прийдеться поступитися і прийняти цивілізовані європейські правила життя. Бо NATO is for LIFE, а EU is for better LIFE. (Бо НАТО-це про ЖИТТЯ, а ЄС про краще життя)!

І так, нам попри війну, дякуючи нашим захисникам та захисницям, вдається робити багато для того, щоб пришвидшити наш вступ до ЄС!

Завтра підкомітет з адмінпослуг та процедури, який я очолюю, вже розгляне законопроект про внесення змін до біля 130 законів у зв’язку з прийняттям Закону України «Про адмінпроцедуру», і, впевнена, що комітет того ж дня підтримає цей законопроект, який зробить державу ближче і привітніше до своїх громадян та бізнесу!

Адже, можемо якщо хочемо, точніше можемо якщо хочемо в Євросоюз!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]