Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.01.2020 12:16

Що краще – нова квартира в Києві чи пенсія працюючого пенсіонера?

Партнер, адвокат, голова Адвокатського об’єднання

З 01 квітня 2020 року пенсійний вік для жінок в Україні знову збільшується, а розмір середньої пенсії залишається на рівні трьох тисяч гривень. Яка перспектива?

Нещодавно одна моя знайома спитала мене: 

- Навіщо ти  працюєш офіційно і сплачуєш податки, ти що, розраховуєш на пенсію? Краще за ці кошти купити дві однокімнатні квартири в Києві та в майбутньому здавати їх в оренду. І додаткова нерухомість для родини, і грошей буде більше, ніж пенсія.

Почну з того, що про пенсію я в принципі раніше ніколи не задумувалась. Я - не державний службовець, мєдік або військовослужбовець, коли-небудь щось буде, треба жити тут і зараз.

Але після нашої розмови я вирішила все ж таки порахувати, що мені потрібно для отримання мало-мальської пенсії від Держави?

З введенням страхового стажу 01 січня 2004 року стало не важливо, скільки людина фактично працювала — значення має період і розмір сплачених роботодавцем внесків за неї до Пенсійного фонду. Трудовий стаж, отриманий до січня 2004, автоматично прирівнюється до страхового. Після зазначеної дати для розрахунку пенсії має значення період сплати страхових внесків.

Пенсійна реформа в Україні змінила умови виходу на пенсію, в порівнянні з тим, що ми вивчали в університеті. Зокрема, були переглянуті вимоги до пенсійного віку і кількості років страхового стажу. Для виходу на пенсію  в 2028 році (це максимальний прогнозований строк, який є на даний час) законодавці заклали трудовий стаж – 35 років. З 01 січня 2020 року збільшено пенсійний вік для жінок, який сьогодні становить 59 років, з 01 квітня 2020 року буде 59 років 6 місяців, а з 2021  – 60 років.

По моїм позитивним прогнозам, на пенсію я зможу претендувати у віці 60 років в 2042 році. Ого, подумала я! Тобто мені треба ще мінімум пропрацювати «без відриву від виробництва» 22 роки. Це немаленька цифра, я вам так скажу. А що тоді відбувається зі стажем роботи?

Мені потрібно 35 років трудового стажу, щоб мати можливість отримати пенсію за віком згідно чинного законодавства України. Тут виходить наступна ситуація. 20 років необхідного страхового стажу у мене вже є. 5 років з них – це навчання у ВУЗі, 15 років – це офіційне  працевлаштування і сплата страхових внесків в Пенсійний фонд. Тобто, мені ще треба пропрацювати мінімум 15 років, щоб піти на пенсію.

Починаючи з 1 січня 2028 року, у разі наявності 40 і більше календарних років страхового стажу, пенсія за віком призначається незалежно від віку.

Шляхом простих математичних підрахунків у 2035  році в ідеалі я  зможу претендувати на її отримання у віці 53 років, що не може не тішити. Але це при єдиній умові, що я після школи спочатку навчалась, потім офіційно весь час працювала, дотримувалась законодавства і платила всі податки і збори. А реально отримати - в 2039 році у віці 57 років.

Але як показує практика, після виходу на пенсію працювати мені все одно прийдеться, адже середній розмір пенсії в Україні на сьогодні становить близько 3000 грн.

То може моя знайома права? І пара київських квартир, в моєму поважному віці, будуть більше тішити, аніж невідомий розмір соціального забезпечення від Держави в майбутньому?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]