Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.05.2022 14:22

Відповідальність за мародерство

Директор з безпеки "Biosphere Corporation"

Політичні конфлікти, зміна режимів, революції та війни робили вразливими не лише людей, а й їх права — зокрема, їхні права власності.

Здійснювані грабежі і розкрадання арміями і мародерами, з одного боку, і систематичною секвестрацією й конфіскацією, здійснювані власною державою, з іншого боку, було поширеним способом поводження з ворогом у міждержавних конфліктах, революціях, громадянських війнах, завоюваннях та окупації з давніх часів.

Тема мародерства в Україні є актуальною як ніколи, позаяк питання збереження свого майна під час воєнних дій перебуває на другому місці після гарантування безпеки власного життя. Тоді як питання секвестрації та конфіскації майна у громадян України нині не стоїть так жорстко, бо переважна частина активно займається волонтерством і готова з особистої ініціативи надати своє майно на благо і перемогу над агресором.

Фахівці Сарненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у своїй статті розкривають тему мародерства та відповідальності за злочини із заволодіння чужим майном.

Законом від 03.03.2022 р. № 2117-IX «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство» (далі — Закон № 2117-IX), який набрав чинності 7 березня 2022 року, мінімальний термін позбавлення волі за такий злочин збільшено до 5 років.

Є різниця між мародерством, крадіжкою та іншими кримінальними правопорушеннями проти власності. Ця різниця полягає в місці крадіжки та в тому, в кого саме щось вкрали.

Законом № 2117-IX посилено покарання не лише за привласнення на полі бою майна поранених і вбитих (мародерство), а ще й за використання трагічних обставин, бойових дій для власної наживи. Адже зміни до Кримінального кодексу торкнулися й складу злочинів, передбачених у статтях 185 (крадіжка), 186 (грабіж), 187 (розбій), 189 (вимагання), 191 (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем). Ці злочини доповнилися кваліфікуючою ознакою — скоєння в умовах воєнного стану.

Тому відтепер за вчинення злочинів в умовах воєнного або надзвичайного стану відповідальність стала жорсткішою, а саме:

• за крадіжку (таємне викрадання чужого майна) — порушнику загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 8 років;

• за грабіж (відкрите викрадення чужого майна) — строк від 7 до 10 років;

• за розбій (напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства) — злочинцю загрожує не лише позбавлення волі на строк від 8 до 15 років, а ще й конфіскація майна;

• за вимагання (вимога передачі чужого майна або права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий або його близькі родичі бажають зберегти в таємниці) — покарання становитиме: позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна;

• за привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, — не тільки позбавлення волі на строк від 5 до 8 років, а ще й позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Наскільки треба бути цинічним, щоб під час обстрілів та бомбардувань, коли люди перебувають у бомбосховищах, грабувати їхні будинки й магазини з метою особистої наживи?!

Зараз поширені факти, коли жителі міст України самотужки борються з мародерами та іншими крадіями, піддаючи їх самосуду, прив'язуючи їх до електричних опор і дерев на загальний огляд. Величезна кількість свідчень цього є в Інтернеті. Проте варто пам'ятати, що кожен злочинець мусить понести передбачену законом відповідальність, тому таких осіб слід максимально оперативно передати до правоохоронних органів, щоб жоден із них не уникнув покарання.

Крім того, наразі мародерством та іншими злочинами на території України займаються військові російської федерації, грабуючи магазини та домівки людей з метою наживи та задоволення своїх потреб. Слід зазначити, що згідно з нашим законодавством за злочини, вчинені на території України, іноземні громадяни несуть кримінальну відповідальність в Україні.

Хочеться застерегти та акцентувати увагу громадян на тому, що у повоєнному періоді ризики нападу та заволодіння майна не зникнуть, а тільки посиляться. Безробіття і економіка України, що відновлюється від потрясінь, не задовольнятимуть потреб неблагополучних верств населення, що, зі свого боку, спричинить сплеск кримінальної активності. У своїй наступній статті надам рекомендації з питань організації безпеки підприємства у повоєнний період.

Опублікована у Журналі "Фінансовий директор компанії" № 05 (квітень 2022) 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]