Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.08.2019 10:43

Фонд авансування винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого

Керуючий партнер в Norton law firm. Адвокат, арбітражний керуючий

Що таке Фонд авансування винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого та для чого він потрібний? Питання - відповіді.

В практиці нерідкість, коли фонд авансування винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого (далі – «Фонд») є каменем спотикання між кредиторами та арбітражним керуючим. Точніше, не сам Фонд, а необхідність авансування винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Спробуємо розібратись, що таке Фонд і умови його створення. Для зручності, матеріал викладено у форматі питання-відповідь. 

Спробуємо розібратись, що таке Фонд і умови його створення. Для зручності, матеріал викладено у форматі питання-відповідь.

1. Яке нормативно-правове обґрунтування створення Фонду? Які підстави та умови створення Фонду?

Право на створення Фонду передбачено частиною 6 статті 115 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (надалі – «Закон»), яка визначає, що кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого.

Необхідність утворення Фонду виникає у зв’язку із потребою арбітражного керуючого виконувати покладені на нього обов’язки, в тому числі щодо збереження майна боржника. 

Отже, створення такого Фонду не є обов’язком кредиторів, однак, забезпечення збереження майна боржника неможливо без фінансування цих витрат.

2. Як формується Фонд?

Формування Фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду (частина 6 статті 115 Закону).

Комітет кредиторів приймає рішення сформувати Фонд та визначає порядок його використання: яку суму, на які цілі і в якому порядку авансувати.

В подальшому арбітражний керуючий звертається до суду із відповідним клопотанням щодо затвердження цього порядку.

У випадку задоволення клопотання арбітражного керуючого, суд своєю ухвалою затверджує визначений комітетом кредиторів порядок. Після цього Фонд вважається створений.

3. Хто приймає участь у створенні та фінансуванні Фонду?

Частина 6 статті 115 Закону визначає, що кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого.

Отже, Фонд можуть створювати кредитори чи окремий кредитор. При цьому, участь у створенні Фонду та авансування грошової винагороди і витрат – це право кредиторів, а не обов’язок.

4. Які наслідки відмови в формуванні Фонду?

Законодавство не встановлено наслідків відмови кредиторів у створенні Фонду.

Проте, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду (частина 1 статті 115 Закону) і в процесі виконання таких повноважень несе відповідні витрати.

Відмова в задоволені клопотання щодо формування та використання Фонду призведе до неможливості арбітражним керуючим виконувати належним чином покладені на нього обов’язки у зв’язку з відсутністю коштів.

5. Чи існують інші варіанти відшкодування витрат арбітражного керуючого, окрім Фонду?

Альтернативним варіантом сплати грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого є оплата за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника (частина 5 статті 115 Закону).

Проте, з дня прийняття судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури господарська діяльність банкрута завершується (абзац 2 частини 1 статті 38 Закону).

Отже, здійснювати оплату витрат та винагороди арбітражного керуючого за рахунок господарської діяльності боржника, в більшості випадків, не представляється можливим.

6. Чи можуть інші особи (не кредитори) здійснювати авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого

У відповідності до частини 6 статті 115 Закону, кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого.

Отже законодавство надає право створювати Фонд та здійснювати авансування лише кредиторам. Право участі у Фонді інших осіб (не кредиторів) Законом не передбачено.

7. За рахунок яких коштів, на якому етапі і в якій черговості відшкодовуються авансовані витрати кредитора?

Відшкодування витрат щодо виплати основної грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого, пов'язаних з виконанням покладених на нього повноважень, задовольняються у першу чергу (абзац 10, 11 пункту 1) частини 1 статті 45 Закону).

Погашення вказаних вимог здійснюється після продажу майна банкрута (абзац 1 частини 1 статті 45 Закону).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]