Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.05.2023 09:40

Огляд втрат рибного господарства за час війни

Тимчасово виконуючий обов'язки Голови Держрибагентства

2022 і 2023 роки стали надзвичайно складним для України. Втрати спіткали всі аграрні галузі, включаючи і рибне господарство.

Наразі збитки рибного господарства за 2022 рік оцінюються в розмірі 47 млн доларів. Про це свідчать результати аналізу статистичних показників, проведеного Держрибагентством спільно з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) та опитувань суб’єктів рибного господарства за результатами 2022 року. 

У 2023 році ця робота продовжується. Наразі близько 45 млн доларів складають лише збитки внаслідок повного осушення нерестовищ Каховського водосховища, які завдані водним біоресурсам, промисловому рибному сектору, та економічні втрати. 

Коротко про головні цифри по промисловому рибальству у 2022 році:

 - 25,4 млн доларів - втрати суб’єктів промислового рибальстві;

 - 17,7 млн доларів складають втрати промислового рибальства, пов’язані із забороною рибальства внаслідок введення в Україні воєнного стану;

 - 7 млн доларів - збитки, пов’язані із пошкодженням рибопромислових потужностей;

 - 0,7 млн доларів - втрати, пов'язані з пошкодженнями  виробничих потужностей. 

Аналогічно щодо аквакультури у 2022 році:

 - 21,6 млн доларів - втрати суб'єктів аквакультури через російську агресію;

 - 8,5 млн доларів - збільшення виробничих видатків;

 - 8,1 млн доларів - падіння прибутку за результатами здійснення господарської діяльності;

 - 4,4 млн доларів - збитки через знищення виробничих потужностей;

 - 0,6 млн доларів - збитки через втрати плідників. 

Найбільш яскраві приклади 2023 року:

 - На початку січня 2023 року через обстріл рашистами прибережної частини Херсона та акваторії річки Дніпро зафіксовано масову загибель риби в акваторії річки Дніпро. Збитки вітчизняному рибному господарству склали близько 10,7 млн доларів.

 - Відповідно до даних Інституту рибного господарства НААН України, сумарні втрати рибного господарства внаслідок повного осушення нерестовищ Каховського водосховища у весняний період 2023 року становитимуть 17,1 тис. тонн риби, що орієнтовно складає 31,3 млн доларів. 

На жаль, втрати вітчизняного рибного господарства збільшуються кожного дня. Але після Перемоги спільно з партнерами ми відбудуємо галузь. Але вже зараз спільно з Мінагрополітики працюємо над реформуванням рибної галузі, розширенням можливостей для розвитку бізнесу та, як наслідок, забезпеченням якісною та безпечною рибною продукцією.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]