Про автора

Гюндуз Мамедов Заступник Генерального прокурора (2019-2021), кандидат юридичних наук, доцент

Професійна діяльність. Заступник Генерального прокурора України (20192021)кандидат юридичних наукдоцент, Заслужений юрист України.

Професійна діяльність спрямована на проведення інституційних змін в структурі органів прокуратури та правоохоронних органах щодо розслідування та процесуального керівництва у злочинах вчинених під час збройного конфлікту міжнародного та неміжнародного характеру, ведення агресивної війни, злочинів, пов'язаних з серйозними порушеннями норм міжнародного гуманітарного права та грубими порушеннями прав людини, посягань на територіальну цілісність України, а також терористичної діяльності.

Організовано роботу з Міжнародним кримінальним судом, налагоджено співпрацю з неурядовим сектором, розроблено методику розслідування кримінальних проваджень злочинів проти національної безпеки та воєнних злочинів (МГП).

Був керівником Спільної слідчої групи від України, що займається розслідуванням збиття літака рейсу MH17 в небі над окупованим Донбасом та координував розслідування авіакатастрофи рейсу PS-752 "Тегеран-Київ".

Створено інститут ювенального прокурора з комплексом усіх повноважень, які стосуються сфери інтересів та прав дітей, забезпечено спеціалізоване навчання прокурорів, а також впровадження різних форм відновного правосуддя (модель Barnahus, Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину, каналів довіри для дітей тощо).

Один з ініціаторів від Офісу Генерального прокурора створення міжвідомчої робочої групи при Мін’юсті, яка мала підготувати проєкт закону щодо подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій.  Зокрема створення пілотних спільних моніторингових груп, за участі Офісу генерального прокурора, Офісу Омбудсмана та громадянського суспільства, якими здійснюватимуться перевірки та моніторингові візити.

Автор численних наукових статей та публікацій у фахових виданнях "Вісник Національної академії прокуратури України", "Вісник прокуратури", "Науковий вісник", науково-методичних журналах та публіцистичних статей у виданнях Дзеркало тижня, Гордон, Українська правда, Новое время, Укрінформ, Цензор.нет, Крим.Реалії, Радіо Свобода, Kyiv Independent, BBC, тощо.

Поле правової експертизи: міжнародне кримінальне право, міжнародне гуманітарне право, право прав людини, реформа ювенальної юстиції та пенітенціарної системи в частині забезпечення дотримання прав дітей, засуджених, у тому числі до позбавлення волі, реформа правоохоронних органів та прокуратури. 

Освіта. 1996 закінчив Одеський університет ім. Мечникова за спеціальністю "правознавство".

2013 закінчив Одеський економічний університет.

Контакти
E-mail: [email protected]