Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.10.2018 12:39

Протидія рейдерству: як захистити свій бізнес?

Адвокат компанії KVADRA PRAVO

Спрощення процедур реєстрації суб’єктів господарювання та реєстрації прав на нерухомість призвели до збільшення випадків рейдерського захоплення бізнесу та активів підприємства.

Спрощення процедур реєстрації суб’єктів господарювання та реєстрації прав на нерухомість призвели до збільшення випадків рейдерського захоплення бізнесу та активів підприємства.

Рейдерство – це заволодіння майном або правами на управління юридичною особою проти волі власника. В світовій практиці є «білі» та «чорні» рейдери. Так «білі рейдери» створюють корпоративні конфлікти, але при захопленні бізнесу чи активів діють в межах чинного законодавства. «Чорні рейдери» (більш характерні для нашої країни) для отримання результату використовують незаконні методи: фізичне захоплення, підробку документів, реєстрацію бізнесу/активів на підставних осіб, підкуп реєстраторів/ силових структур/ нотаріусів/ суддів, фізичне усунення невигідних осіб.

Існують різні способи рейдерства:

  • купівля акцій з метою отримання блокуючого або контрольного пакету акцій (для акціонерних товариств)/ перереєстрація корпоративних прав на підставну особу на підставі підроблених документів (для товариств з обмеженою відповідальністю (далі – ТОВ)). Законодавець настільки спростив порядок реєстрації змін до складу учасників ТОВ, що на сьогоднішній день для реєстрації не потрібен ні статут, ні волевиявлення учасників на Загальних зборах – лише акт приймання-передачі частки в статутному капіталі. На підставі цього документу реєстратор проводить відповідні зміни у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР). Підписи на акті засвідчуються у нотаріуса, проте акт оформляється не на нотаріальному бланку, нотаріус навіть не зберігає примірники таких документів.
  • проведення додаткової емісії акцій (спосіб поглинання акціонерного товариства)/ збільшення статутного капіталу (для ТОВ);
  • банкрутство (витратний метод рейдерства) – для його реалізації «скуповується» кредитна заборгованість підприємства з метою ініціювання процедури банкрутства, переоформлення активів та/або зменшення їх вартості чи вартості самого підприємства;
  • силове захоплення – залучення правоохоронних органів, інших силових структур з метою вилучення активів, зазвичай на підставі «фальсифікованого» судового рішення. На сьогодні запроваджено обов’язкову перевірку реєстратором судових рішень у загальнодоступному Єдиному державному реєстрі судових рішень. Проте як відомо, Єдиний державний реєстр судових рішень не відображає персональних даних, зазначаючи «ОСОБА-1», «АДРЕСА-1» тощо. Рейдери цим користуються і «підбирають» найбільш підходяще рішення суду, підставляють потрібні їм дані та підробляють судове рішення, після чого проводять перереєстрацію права власності та силове захоплення.
  • здійсненя контролю шляхом менеджменту - використовується у державних підприємствах, господарських товариствах, основним акціонером, яких є держава, реалізується шляхом підкупу, шантажу або погроз на адресу керівництва підприємства.
  • арешт рахунків – як спосіб блокування господарської діяльності та предмет торгу;
  • корпоративний шантаж, реприватизація, фіктивне банкрутство, корупція, тощо.

ЯК ЗАХИСТИТИ СВІЙ БІЗНЕС?

  • Доповність статут товариства «антирейдерськими положеннями». Врегулюйте механізм зміни складу власників зі всіма необхідними погодженнями та закріпіть ефективний механізм контролю за керівництвом при вчиненні операцій, що передбачають відчуження активів, залучення позик і кредитів, передачі майна в іпотеку /заставу.
  • Укладіть корпоративний договір, в якому передбачте можливі спірні ситуації, порядок їх вирішення, передбачте відповідальність за порушення корпоративного договору.
  • Чітко визначіть повноваження виконавчого органу, керівників підрозділів, порядок взаємодії, відповідальність, обов’язково підписуйте договори NDA (про нерозголошення конфіденційної інформації).
  • Диверсифікуйте активи, створюйте перехресне володіння, структуруйте бізнес так, щоб виробнича і торгівельна діяльність здійснювалася різними юридичними особами, проте була підконтрольна власнику бізнесу. Цінне нерухоме майно можна передати в іпотеку підконтрольним юридичним особам з метою додаткового захисту. При необхідності – формуйте «штучну» кредиторську заборгованість» та виводьте її на підконтрольні підприємства.
  • Зберігайте корпоративні документи, документи на цінні активи та документи, що можуть викликати інтерес у правоохоронних органів, не за місцезнаходженням підприємства. Це усуне ризик їх втрати у разі обшуку, виїмки чи незаконного проникнення у офіс підприємства. Рекомендуємо передати такі документи на зберігання адвокату, оскільки вони складатимуть «адвокатську таємницю», що посилить їх захист від незаконного вилучення.
  • Розробіть інструкції щодо дій під час перевірок контролюючими органами, проведення обшуків, проведіть інструктаж посадових осіб та інших працівників підприємства.
  • Проводьте перевірку контрагентів перед укладенням договорів – насамперед в ЄДР, в Єдиному державному реєстрі судових рішень та в Єдиному реєстрі боржників.
  • Здійснюйте постійний моніторинг інформації щодо підприємства та власного нерухомого майна, яка міститься в ЄДР, в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Для цього існує ряд безкоштовних сервісів, які дозволяють оперативно отримувати інформацію про те, які дії та які зміни відбуваються в цих реєстрах.

Перелік заходів не є вичерпним і повинен розроблятися індивідуально, виходячи із структури бізнесу на підставі проведеного юридичного, фінансового та кадрового аудиту. Укладіть договір з адвокатом – легше вжити попереджувальних заходів, чим «відвойовувати» своє майно «зареєстроване» за третьою особою.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]