Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.12.2020 12:25

Чому варто інвестувати в офісну нерухомість зараз

Засновник та керуючий партнер компанії КиївБудДевелопмент (KBD), голова Асоціації сміттєпереробників України

Нерухомість залишається найбільш стабільним та вигідним активом для вкладення коштів, але на скількі зовнішні фактори вплинули на попит, пропозицію та ціну?

Нерухомість залишається найбільш стабільним та вигідним активом для вкладення коштів. Водночас пандемія COVID-19, затяжний карантин, нестабільність курсових коливань та зниження ділової активності, значно вплинули на попит, пропозицію та ціни як на вторинному ринку, так і на первинному ринку нерухомості. Особливо весною 2020 ринок значно зменшився як у попиті так і в пропозиції. 

Як ситуація складається зараз

Як відомо продуктивність праці значно знижується при роботі на віддаленні співробітників, адже більщість робочого часу доводиться мотивувати співробітникам себе самостійно. Багато великих компаній прийшли до висновку, що продуктивність у випадку з "аутсорс" падає від 10 до 30%, що в кінцевому рахунку призводить до прямих фінансових втрат.

В офісах люди хочуть більше простору в офісі, також з’явилися вимоги до віддаленності співробітників - тепер потрібно тримати їх далі один від одного, витримуючи соціальні норми дистанції.

Також бачимо деяке уповільнення попиту, оскільки деякі люди хочуть працювати вдома і тому що робоча сила зростає все повільніше. Офісні приміщення, які не пристосовуються до необхідності кращого ведення господарства, вентиляції тощо, дуже повільно випадатимуть із інституційного всесвіту і будуть перетворюватися на інші потреби. Отже, це все конкуруючі сили на стороні попиту.  

Чи варто інвестувати саме в офіси?

Прибутковість — це один з головних показників, який відповідає на пряме запитання: а чи варто. Простіше кажучи, він оцінить доцільність витрат.

Відповідно якщо взяти за норму, що великі компанії витрачають на офіс від 10% -15% своїх ресурсів, а при падінні ефективності роботи на 30% прямі втрати можуть скласти значно більше 30% - можна зробити висновок, що працюючи "в офісі "компанія залишається в плюсі ​​на 10-15% при цьому бонусом може вийти хороший офіс в центрі міста (в разі придбання офісного приміщення на умовах кредиту або розстрочки).

З боку інвесторів відбудеться попит до якісної нерухомості. Прагнучи управляти інвестиційним ризиком, не просто думайте про відмінності між секторами нерухомості, а дивіться на компанії чи нерухомість у межах сектору ділової активності. Вам потрібні орендарі, які мають довгострокову оренду і залишаться з надовго. Вам потрібна хороша будівля в гарному місці, тому навіть якщо орендар поїде, ви можете його замінити.

Сьогодні девелопери формують готовий продукт що відрізняється від типового, інвестують в офісні приміщення, заповнюють їх надійними орендарями, укладаючи довгострокові договори оренди (3-7 років), і продають об'єкти інвесторам.

Ризики. Інвестор повинен заздалегідь провести фінансові розрахунки (ставки, індексація, витрати на експлуатацію та комунальні послуги, «розмір» площ в квадратних метрах, «якість» орендарів) і аналіз ризиків (умови договору).

Отже, інвестуємо?

Вкладатися в нерухомість сьогодні хочуть багато, але можуть аж ніяк не всі. Вартість входу висока, а разом з нею висока і ціна помилки. Чим прибутковіше об'єкт, тим більше ризики. Рішення, в який бік змістити чашу терезів ризик - дохідність, залишається за інвестором.

При інвестиціях в елітну нерухомість мова зазвичай йде про мільйони, тому потрібно не тільки володіти солідним капіталом, але добре знати ринок і конкурентне середовище. Ринок комерційної нерухомості, швидко починає набирати обертів. 

Як досягти максимуму:

Визначаємося з сумою інвестицій. Для високоприбуткових об'єктів можна скористатися кредитним плечем.

Позначаємо кінцеву мету інвестицій: купуєте ви приміщення для подальшого продажу / здачі в оренду або готовий орендний бізнес - в залежності від цього ви будете будувати фінансову модель.

Оцінюємо прийнятну для інвестора ступінь ризику, терміни інвестування, очікування по окупності.

Шукаємо об'єкт - самі (якщо глибоко знаємо ринок) або звертаємося до консультантів. Для вибору оцінюємо локацію, інфраструктуру, стан об'єкта.

Структуруємо угоду.

Управляємо об'єктом: самі або залучаємо професійну керуючу компанію.

Отримуємо дохід. Стежимо за тенденціями ринку, при необхідності робимо реновацію, міняємо концепцію.

При розумній стратегії інвестування результати вас неодмінно порадують.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]