Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.06.2013 17:31

В продолжении оплаты услуг нерезидентов в рамках 597 Постановления НБУ

Юрисконсульт ПАТ КБ "ПРАВЕКС-БАНК"

Получил ответ НБУ относительно необходимости получения актов ценовой экспертизы для оплаты аренды (ниже). 

Получил ответ НБУ относительно необходимости получения актов ценовой экспертизы для оплаты аренды (ниже).

 


 

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

Департамент контролю, методології

та ліцензування валютних операцій

 

від  __.06.2013    №  

           

 

  

Про поширення вимог постанови Правління Національного банку України від 30.12.2003 № 597на  перерахування резидентом орендних платежів на користь нерезидента

 

 

 

Національний банк України розглянув запит  _________  від  _______№ ___-ЕП та, з огляду на  відсутність у запиті інформації щодо статусу резидента і нерезидента  та конкретного змісту правовідносин, що виникають між сторонами за договором оренди, повідомляє про те, що відповідь з порушеного у запиті питання носитиме загальний характер та надаватиметься виходячи з того, що нерезидент-орендодавець та резидент-орендар є відповідно іноземним суб’єктом господарської діяльності та суб’єктом  господарської діяльності України.

Відповідно   до   статті   1   Закону   України   «Про   режим   іноземного інвестування» (далі ? Закон №93/96-ВР ) іноземні інвестиції ? це цінності, що вкладаються іноземними інвесторами в об'єкти інвестиційної діяльності відповідно до законодавства України з метою отримання прибутку або досягнення соціального ефекту.

Види іноземних інвестицій, а також форми їх здійснення регламентуються статтями 2 та 3 розділу І Закону №93/96-ВР.

Зокрема, згідно зі статтею 3 Закону №93/96-ВР  придбання нерухомого чи рухомого майна (включаючи будинки, квартири, приміщення, обладнання, транспортні засоби та інші об'єкти власності) є однією з форм здійснення іноземних інвестицій.

Порядок здійснення іноземних інвестицій в Україну та повернення іноземному інвестору його інвестиції, а також повернення прибутків, доходів, інших коштів, одержаних від інвестиційної діяльності в Україні встановлений Положенням про порядок іноземного інвестування в Україну  (далі – Положення №280).

З огляду на викладене, у випадку кваліфікації операції, пов’язаної із набуттям у власність нерухомого майна, що передається в оренду, як іноземної інвестиції відповідно до Закону №93/96-ВР та Положення № 280, орендні платежі розглядатимуться як прибуток від використання об'єкта інвестиції. У цьому випадку таке перерахування резидентом за межі України коштів на користь нерезидента є поверненням нерезиденту прибутків і доходів,  одержаних від інвестиційної діяльності в Україні, на яке не поширюватиметься дія постанови Правління Національного банку України від 30.12.2003 № 597 "Про переказування коштів у національній та іноземній валюті на користь нерезидентів за деякими операціями" ( далі ? Постанова № 597), зокрема, щодо необхідності одержання акта цінової експертизи Державного інформаційно-аналітичного центру моніторингу зовнішніх товарних ринків.

У разі набуття у власність нерухомого майна у спосіб, відмінний від здійснення іноземних інвестицій у розумінні Закону №93/96-ВР та Положення № 280, перерахування резидентом на користь нерезидента коштів за оренду нерухомого майна розглядатиметься як оплата резидентом послуг нерезидента з розповсюдженням на вказану операцію дії Постанови № 597.

 Заступник Голови

Національного банку України                                  О. О. Ткаченко               

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]