Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.01.2020 20:05

Перепис населення українського села

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

Відстоюючи необхідність проведення всеукраїнського перепису населення вважаю за необхідне звернути увагу на стан справ в українському селі

Сьогодні було озвучено результати такого собі  електронного  перепису населення за допомогою даних мобільних операторів та соціологічних досліджень. Сам підхід з мобільними операторами викликає вже питання?? Враховуючи, що в людей в Україні  по кілька карток, а вказувати особисті дані при купівлі телефонної  карток є необов’язковим. Тим не менш про що ми дізнались?? 

В Україні без урахування окупованих територій та громадян, які живуть за кордоном, проживає 37 мільйонів 289 тисяч осіб. Міністр, Дмитро Дубілет  розповів, що оцінка дає інформацію про чисельність, статево-вікову структуру населення, а також розподіл по регіонам. Та чи достатньо цієї інформації для того, щоб визначити соціальне  самопочуття суспільства та динаміки його життєдіяльності? Відповідь однозначна, ні. Лише перепис може дати точну статистичну інформацію про демографічні процеси, які відбуваються в Україні.

Проведення подібних досліджень замість перепису населення, свідчить про те, що як і їх «попередники» вони  не готові до озвучення реального стану справ. Адже перепис швидше всього наочно покаже значно більше скорочення чисельності населення ніж ми знаємо, зниження тривалості життя і народжуваності, значне від’ємне сальдо міграції. А дані, що стосуються українського села продемонструють масштаб катастрофи, яку спричиняє безробіття, безнадія, відсутність належних освітніх та медичних послуг. 

За даними Держстату у сільській місцевості проживає 13 млн 175 тис. мешканців, що складає 31% всього населення України.А тепер подумаємо, що ми знаємо про якість життя мільйонів наших земляків у сільській місцевості? Відповісти однозначно доволі складно. Хто мешкає чи відвідує села наближені до столиці та обласних центрів, швидше за все, зазначить, що українське село красиве і заможне. Так само можна описати і ті села, де працює ефективний сільгоспвиробник, який дає людям роботу та дбає про соціальну інфраструктуру власного населеного пункту. Однак якщо такого господаря нема, то нашому зору відкривається картина прямо протилежна.

Якщо віддалитися від великого міста на десяток-другий кілометрів і проїхатися нашими селами, особливо невеликими, можна побачити чимало пусток: різноманітного житла, у якому колись народжувалися, виростали, раділи життю цілі родини.Скорочення сільського населення в умовах інтенсивного його старіння перетнуло критичні межі сучасного типу відтворення і призводить до вимирання. Основна причина такої ситуації полягає у зниженні життєвого рівня сільських мешканців та погіршенні їх медичного обслуговування.

Тому, якщо у владі перебувають фахівці, то мають розуміти, що визначення податкової політики та планування видатків соціального спрямування неможливе без об’єктивної оцінки соціально-демографічного стану суспільства.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]