Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.02.2024 23:07

Особливості повноважень Президента України під час воєнного стану

Адвокат, керівник Адвокатського бюро "Анжели Василевської"

На сьогодні питання чергових виборів Президента України стало об’єктом інформаційних маніпуляцій ворога.

Щоб не стати жертвою ІПСО необхідно розумітись на особливостях виборчого процесу від часу воєнного стану.

Вибори – одна з основ демократії, а обирати і бути обраним – конституційне право кожної людини, передбачене статтею 38 Конституції України.

Відповідно до статті 103 Конституції України Президент України обирається громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п'ять років. Чергові вибори Президента України проводяться в останню неділю березня п’ятого року повноважень Президента України. У разі дострокового припинення повноважень Президента України вибори Президента України проводяться в період дев’яноста днів з дня припинення повноважень.

Як відомо, 5 річний термін повноважень Президента України Зеленського В.О. спливає 20 травня 2024 року. І у мирний час вже в кінці березня в Україні б відбувалися чергові вибори Президента України.

Та чи означає це, що вже 20 травня 2024 року Зеленський втрачає повноваження Президента України, як то вже активно вживлюється кремлівський наратив в українському інфополі. Давайте розбиратись разом, що ж закріплено чинним українським законодавством з даного питання, щоб не дати себе обманути.

Трохи системного аналізу норм до Вашої уваги (пишу так, як вчать читати і розуміти нормативні акти юристів).

Стаття 64 Конституції передбачає, що в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень.

Відповідно до статті 1 ЗУ «Про правовий режим воєнного стану» воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Указом Президента України 64/2022 було введено воєнний стан як закономірний та вимушений крок у відповідь на повномасштабне вторгнення країни-агресора.

У зв’язку з цим було введено і тимчасове обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, передбачених статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України.

Як бачимо, серед переліку тимчасових обмежень конституційних прав є і право обирати і бути обраним, передбачене статтею 38 Конституцією України.

Тобто, обмеження даного конституційного права Указом Президента є цілком законним в умовах воєнного стану  і відповідає статті 64 Конституції України.

Перелік обмежень конкретизуються статтею 19 ЗУ «Про правовий режим воєнного стану», де вказується, що в умовах воєнного стану забороняються:

- зміна Конституції України;

- зміна Конституції Автономної Республіки Крим;

- проведення виборів Президента України, а також виборів до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування;

- проведення всеукраїнських та місцевих референдумів;

- проведення страйків, масових зібрань та акцій.

Відповідно до частини 3 статті 11 ЗУ «Про правовий режим воєнного стану» у разі закінчення строку повноважень Президента України під час дії воєнного стану його повноваження продовжуються до вступу на пост новообраного Президента України, обраного після скасування воєнного стану.

Відповідно до частини 2 статті 19 ЗУ «Про правовий режим воєнного стану» Верховна Рада України не пізніше ніж у 90-денний строк з дня припинення чи скасування воєнного стану, якщо чергові або позачергові вибори до відповідних органів мали бути проведені в період, на який було введено воєнний стан, приймає рішення про призначення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих виборів.

Тобто, яким би не було ваше особисте відношення до діючого Президента України, Президентом він буде і на далі аж до кінця воєнного стану та виникнення об’єктивної можливості проведення виборів в Україні «на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування», як то закріплюється статтею 71 Конституції України.

Якщо з якихось причин повноваження Президента України будуть достроково припиненні (наприклад, відставки; неспроможності виконувати свої повноваження за станом здоров'я;  усунення з поста в порядку імпічменту; смерті), відповідно до статті 112 Конституції України виконання обов’язків Президента України на період до обрання і вступу на пост нового Президента України покладається на Голову Верховної Ради України. Тобто, навіть у кризовій політичній ситуації під час воєнного стану Президент України не обиратиметься, а призначатиметься виконуючий обов’язки Президента України.

Звісно, при великому бажанні монобільшості технічно можна було б на папері припинити воєнний стан на час проведення президентських виборів та відновити його знову по їх завершенню, але як забезпечити вільне волевиявлення виборців на всій території України, в тому числі на тимчасово окупованих територіях – уявити важко. Хоча, у 2014 та 2019 роках році українці вже мали досвід обрання Президента України в умовах фактичної війни з росією.

Але в будь-якому випадку – питання виборів в Україні – це суто внутрішні питання українського народу, які народу України  і вирішувати. А питання легітимності діючого Президента України після закінчення 5-річної каденції взагалі «не під питанням», бо як зазначалося вище, продовження терміну дії повноважень Президента Україна на час воєнного стану є цілком законним та «легітимним», бо така легітимність визначається виключно вище вказаним українським законодавством, а не кремлівськими методичками.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]