Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.01.2024 18:06

Чи має право фотограф вимагати доплату за конфіденційність

Адвокат, керівник Адвокатського бюро "Анжели Василевської"

Замовили фотосесію, а фотограф вимагає доплату «за конфіденційність», мотивуючи, що авторські права на фотографії належать йому.

Одна справа, коли перед початком фотосесії ви дійсно домовлялись з фотографом за якийсь дисконт на послуги фотографа взамін на дозвіл використовувати ваші фото в якості портфоліо. Інша справа, коли вас починають шантажувати «конфіденційністю» вже після проведення фотосесії, ставлячи перед фактом. А фотографії бувають різні – і сімейні з дітьми, і з коханою людиною, стосунки з якою ви тримаєте в таємниці, чи еротичного характеру. Тобто, причин не бути в захваті від розголошення обставин особистого життя може бути достатньо.

В ідеалі –  варто було б перед початком фотосесії укласти договір з фотографом і чітко прописати в кого які права на фотографії, але що ж робити, коли договору нема, а вимоги фотографа для вас стали неприємним сюрпризом.

Ви маєте розуміти, що передачею вам фото фотограф не передав вам автоматично свої майнові права на фото, серед яких, зокрема право на публікацію фото, його редагування, адаптацію тощо. Часто саме цим і апелюють фотографи, посилаючись на роз’яснення, розміщене на сайті Мінюсту на тему: «ЧИ ІСНУЮТЬ АВТОРСЬКІ ПРАВА НА ПОВІДОМЛЕННЯ АБО ФОТОГРАФІЇ, РОЗМІЩЕНІ В ІНТЕРНЕТІ?».

 Але в цій статті фотографи бачать лише те, що хочуть бачити, що призводить до викривленого уявлення про їх  права розпоряджатися фотографіями, що містять зображення клієнтів.

Спойлер: вказане роз’яснення стосується загальних положень про авторські права на твори та способи їх захисту, але не торкається питання публікації особистих фото клієнтів. Одна справа, коли мова йде про фото пейзажу, котика чи найнятої  фотографом моделі  для створення фото і кардинально протилежна ситуація, коли саме ви замовляєте фотосесію, вигадуєте свої образи, обираєте локації та ще й платите фотографу за роботу. В такому випадку ви берете творчу участь у створенні фото і є його співавтором, і твердження фотографа, що лише він є автором і тільки йому належить право розпоряджатися фотографіями – не відповідає ні закону ні дійсності.

То чи має право фотограф як автор забороняти вам розміщувати у ваших соцмережах фото, виготовлення яких ви йому замовили?

Фотограф має право заборонити публікувати ваші фото лише у випадку, якщо ви за плату позували авторові в якості моделі (ч. 2 ст. 308 Цивільного кодексу України).

Але якщо ви внесли творчий внесок у створення фотографії та є співавтором фото, то, відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 13 ЗУ «Про авторське та суміжне право» жоден із співавторів не має права без достатніх підстав відмовити іншим співавторам у наданні дозволу на опублікування, на переробку такого твору.

Тобто, фотограф не має права вам як співавтору твору фотографії публікувати фото, на якому ви зображенні без достатніх підстав. Бажання наживи вочевидь не є тією «достатньою підставою».

А чи може фотограф без вашої згоди опублікувати фото, на яких ви зображенні?

А тут уже мова не про «авторські права», а про «право на таємницю особистого життя». Хоч фотограф і є автором (співавтором), але без вашого дозволу він не має права публікувати ваші зображення відповідно до ч. 1 ст. 308 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ч. 2 ст. 308 Цивільного кодексу України, фізична особа, яка погодилася на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя.

А от вирішувати, що саме належить до вашого «особистого життя», можете тільки ви самі відповідно до положень ст. 301 Цивільного кодексу України:

1. Фізична особа має право на особисте життя.

2. Фізична особа сама визначає своє особисте життя і можливість ознайомлення з ним інших осіб.

3. Фізична особа має право на збереження у таємниці обставин свого особистого життя.

4. Обставини особистого життя фізичної особи можуть бути розголошені іншими особами лише за умови, що вони містять ознаки правопорушення, що підтверджено рішенням суду, а також за її згодою».

Висновок. Ви, як співавтор можете публікувати фото, на яких ви зображенні (крім випадку, коли позували за плату), звісно, із застереженням про співавторство фотографа,  а фотограф без вашої письмової згоди не має права публікувати фото з вашим зображенням, крім фото, зроблених у публічних, громадських місцях (журналістське фото, наприклад). Тобто, для фотографа його майнові права на фото із зображенням клієнта (не моделі) - як валіза без ручки, і ніби є, але і "взяти з собою" не може. 

Як протидіяти недобросовісній поведінці фотографа?

1. Якщо ваше особисте фото розміщене без вашого дозволу в соціальних мережах – подайте скаргу до адміністратора сайту. Така скарга потягне видалення спірного контенту та/або блокування акаунту порушника.

2. При вимозі «доплати за конфіденційність», а фактично - шантажем (за наявності доказів – скріни переписки, звукозапис розмови, доказ переказу коштів) – подати заяву в поліцію про вчинення фотографом правопорушення, що має ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 189 Кримінального кодексу України, а саме: «розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання)».

3. В разі публікації ваших особистих фото без вашого дозволу - подати заяву в поліцію про вчинення фотографом правопорушення, що має ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 182 Кримінального кодексу України, а саме: «порушення недоторканності приватного життя шляхом поширення конфіденційної інформації про особу». Звісно, необхідно враховувати реалії ведення слідства правоохоронними органами, та необхідінсть неабияких ваших зусиль аби дійшло  до вручення підозри порушнику, та маєте розуміти, що збір і пред'явлення доказової бази буде максимально на вас та вашому адвокату.

4. Звернутися до суду за відшкодуванням фотографом завданої його діями моральної шкоди, шкоди діловій репутації, зобов'язанням видалити спірне фото.

З метою уникнення непорозумінь чи зловживань з боку обох сторін, рекомендується перед початком фотосесії уточнювати ВСІ умови співпраці та зафіксувати їх у письмовому договорі, вказавши персональні та паспортні дані обох сторін з метою подальшої їх ідентифікації на випадок порушень.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]