Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.10.2023 14:27

На прикордонних блокпостах почали вимагати дозвіл на виїзд за межі області

Адвокат, керівник Адвокатського бюро "Анжели Василевської"

В правилах перетинання кордону змін не відбувалося за останній час, але сюрпризи можуть чекати на блокпостах перед КПП на кордоні.

Чоловіків, які прямують за кордон по системі «Шлях» можуть запитати про наявність дозволу воєнкома про виїзд за межі області.
В літку минулого року з цього приводу був значний суспільний резонанс, коли підіймалося таке питання, що Генштаб змушений був скасувати прийнятий ним Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час.
Хоча цей порядок надання дозволів і  скасований Наказом Генерального штабу Збройних Сил України від 06.07.2022 № 85
, але на рівні закону така вимога все таки є.

Так, в частині 4 ст. 37 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» вказується:

 «У воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України - без дозволу відповідного керівника)».
Наявність цієї норми все таки дозволяє формально мати до вас претензії щодо відсутності такого дозволу, якщо Ви прямуєте за кордон, бо це автоматично означає виїзд за межі області. Але й ТЦК та СП цілком можуть відмовити вам у наданні такого дозволу, мотивуючи відсутністю затвердженого порядку, або банально мобілізувати при зверненні, якщо у вас відсутні підстави для відстрочки, передбаченні законом.

Якщо ведення діалогу буде можливе, то, звісно, ви можете послатися на публікацію Генштабу за 6.07.2022 у Фейсбуці, де сам Головнокомандуючий ЗСУ заявляв, що «документ від початку стосувався винятково внутрішньої роботи ТЦК та СП і не створював зобовʼязань, обмежень прав і свобод громадян України. Попри це, його поява в мережі спричинила численні маніпуляції, різночитання і навіть незаконні дії із перешкоджання переміщенню громадян, що стало підставою для дискредитації Збройних Сил України та військово-політичного керівництва держави», а також на лист Генштабу від 07.07.2023, розісланий місцевим органам влади.

Поки такі випадки не набули системності, але тенденція явно негативна, і навряд чи чи це якась "самодіяльність", а схоже на черговогу рознарядку зверху. Аби це не перетворилося на чегову "бізнес-схемку". 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]