Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.04.2019 13:41

Моніторинг проти пропаганди

Аналітик в агенції Republic

В сучасному цифровому світі інформації стає все більше. І все частішими стають випадки її зловмисного використання.

В сучасному цифровому світі інформації стає все більше. І все частішими стають випадки її зловмисного використання. Як аналітик в агенції стратегічних комунікацій я постійно маю з цим справу. І прекрасно розумію, що речі, описані нижче, можуть сприйматися занадто банальними, але повірте від цього їх цінність не стає меншою. 

Росія веде війну проти України не лише традиційними військовими засобами, а й за допомогою інформаційних технологій. Найпотужнішою з таких є використання дезінформації, яка використовується для розбалансування країни. 

В України, після п’яти років інформаційної війни з Росією, мабуть, найбільший досвід в ефективній контр-боротьбі в цій сфері. Проте й закордонні колеги не сидять склавши руки. Вони теж посилено працюють над виробленням стратегічних рішень покликаних захищати інформаційний простір своїх країн.  Так у квітні 2019 році спеціалісти Служби урядових комунікацій Великобританії видали посібник з протидії дезінформації. Британці стверджують, що «дезінформація – це зумисне створення/поширення спотворенної інформації для того, щоб вести в оману чітко визначені аудиторії». 

Жодна кампанія з дезінформації не є випадковою. Навпаки, кожна кампанія розробляється дуже ретельно та скрупульозно і має визначений набір цілей, серед яких – громадська безпека, розділення суспільства, зменшення довіри до державних інституцій, національної валюти, знецінення державних посад високого рівня. 

Саме про це говорив голова представництва Європейського Союзу в Україні Х'юг Мінгареллі, коментуючи наші виборчі перегони. Зрозуміло, що з такими багатовимірними процесами як дезінформація потрібно працювати стратегічно.

Одним з найпотужніших інструментів в боротьбі проти дезінформації є моніторинг.  Тільки систематична робота з даними дасть можливість попередити інформаційні катастрофи та суттєво знизити їх руйнівний вплив. Деталізований моніторинг дозволить чесно поглянути на власні недоліки, працювати з ними та поступово усувати. 

Робота з деталізованими моніторингами допоможе визначити напрямок кампанії, її кількісне охоплення та цільову аудиторію. І володіючи такими інсайтами можна наперед розробити декілька сценаріїв поведінки. 

1. Негайна реакція. Дезінформація вимагає швидкої відповіді. Заздалегідь визначайте канали передачі потрібних повідомлень. Це можуть бути списки медіа, журналістів, яким ви довіряєте, акаунти в соціальних мережах, підготовлені приклади заяв, бріфи для журналістів, документи, в яких спрогнозовані питання та відповіді на них. Всі ці кроки та інструменти повинні бути заготовленими і відтренованими до автоматизму.

2. Зважена реакція.  Часто буває, що на дезінформаційні кампанії не треба реагувати відразу. Адже в такі моменти можна потрапити в інформаційну пастку. В такому випадку стануть доречними комбінація інструментів негайної відповіді з повсякденною роботою в цьому напряму. Якщо в першому випадку ми працюємо, в основному, вже з результатами кампанії, направленної проти нас, то в цьому, ми передбачивши основні напрямки ударів, працюємо на випередження. Тобто ми підготовлюємо аудиторію до певних негативних меседжів, але ретельно їх дозуємо. 

3. Довгострокова стратегічна робота. Тут стане в нагоді розпланована покрова стратегія дій. Приведу свіжий приклад. Пожежа в Соборі Паризької Богоматері сколихнула весь світ. В соціальних мережах нещадно критикували пожежників, які нібито не могли подолати полум’я. Але як виявилося в них був чіткий план як діяти в подібній ситуації. І вони неухильно його дотримувалися, що дозволило уникнути хаотичності, необов’язкових витрат часу на прийняття рішень. І саме ця стратегія дозволила мінімізувати наслідки пожежі. 

Вивчаючи наслідки попередніх дезінформаційних кампаній можна встановити алгоритми їх проведення, але найбільш цінним тут є можливість прогнозування, а значить і попередження чи протидії поширенню дезінформації. Тут в нагоді стануть технології обробки Великих Даних. Але це вже трохи інша історія. Моніторинг – це одночасно один з найпростіших, але в той же час ефективний спосіб побудови активної кампанії з протидії дезінформації. Це вимагає великих зусиль.  За допомогою сучасних технологій обробки даних моніторинг може дати необхідні інструменти для формування як простих так і складних інформаційних кампаній реагування. 

Як підсумок хочеться сказати, що моніторинг при правильному застосуванні допоможе визначати маніпуляції та дезінформаційні вкидування. Особливо актуальним його використання стає в часи передвиборчих перегонів. Та й Росія не припиняє спроб нав’язати свій наратив.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]