Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.02.2022 14:52

NFT та авторські права

Адвокатка, патентна повірена України, СЕО патентно-юридичної студії "BLACK&WHITE"

NFT… три незрозумілі літери про які всі говорять. Поговоримо і ми? Що це таке і яке відношення має до авторського права?

NFT – це незамінний токен, кожен примірник якого унікальний. Це цифрові сертифікати володіння. По суті, віртуальна заява про те, що малюнок, пісня належить вам.

Пам’ятаєте раніше всі робили сертифікати на купівлю зірок? Це десь теж саме. «Предмет начебто є і його одразу ж його немає», - як казав віслюк Іа.

Отже, чи є порушення закону при продажі вашої інтелектуальної власності через NFT без дозволу правовласника? З одного боку – так.

З іншої сторони виходить, що дозвіл треба отримувати якщо копіюєш, поширюєш, здійснюєш публічний показ і тому подібне. А NFT не є чимось одним із цього переліку. NFT це як URL, просто посилання, яке підв’язане до твору.

Але власники відчувають неладне і не хочуть щоб без їх відома таке відбувалося.

Зараз, авжеж, не дуже багато юридичних прецедентів по відношенню NFT, але … це тільки початок. Вже Nike подали до суду на онлайн-реселлера через продаж цією компанією NFT зображення взуття Nike. І Hermes не відстає, вже подано позов на художника за NFT із зображенням відомих сумок Birkin компанії.

Ось таке от NFT…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]