Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.01.2009 19:15

Андрій Павловський пропонує дозволити вищим навчальним закладам надавати студентам-контрактникам відстрочку по платі за навчання.

Експерт з питань соціальної політики

За даними Міністерства освіти України, за контрактом на платній основі навчаються 1,5 млн. студентів вищих навчальних закладів України. Наприкінці 2008 року багато ВУЗів зіткнулися з проблемою затримки платежів.

Депутат Андрій Павловський  (БЮТ) пропонує на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення зміни до статті 64 Закону України «Про вищу освіту» (щодо відтермінування плати за навчання), який дозволить студентам-контрактникам отримати відстрочку по платі за навчання терміном до року.

За даними Міністерства освіти України, за контрактом на платній основі навчаються 1,5 млн. студентів вищих навчальних закладів України. Наприкінці 2008 року багато ВУЗів зіткнулися з проблемою затримки платежів. Це пов’язано з затримкою виплати зарплатні та звільненням з роботи батьків, неспроможністю родини в нових умовах одночасно платити за навчання і виплачувати взяті кредити, зменшенням можливостей підробітку для студента у вільний від навчання час.

 «В умовах економічної кризи виникла необхідність у посиленні соціального захисту такої вразливої категорії громадян України, як студенти. Вважаю, що необхідно дозволити вищим навчальним закладам, до стабілізації економічного становища в Україні, надавати відстрочку студентам-контрактникам» -  пояснив депутат.

Як повідомив автор нового законопроекту, згідно ст. 64, ч. 6 Закону України “Про вищу освіту” розмір плати за весь строк навчання або за надання додаткових освітніх  послуг  “встановлюється  у  договорі,  що укладається між вищим  навчальним  закладом  та  особою,  яка  навчатиметься,  або юридичною особою,  що оплачуватиме навчання або надання додаткових освітніх послуг,  і не може  змінюватися  протягом  усього  строку навчання”. «Наведене формулювання не дозволяє вищому навчальному закладу надавати відстрочку студентам по платі за навчання навіть у разі, коли студент цього нагально потребує і вищий навчальний заклад має економічні можливості за власні кошти надати відстрочку і готовий піти на це» - додає А.Павловський.

Депутат пояснив, що наразі вже  очевидно, що сотні тисяч сімей вже втратили можливість платити за навчання своїх дітей.

 «Неможливість надання відстрочки по оплаті за навчання студентам-контрактникам в умовах економічної кризи може призвести до суттєвого збільшення рівня безробіття і відповідного збільшення витрат держави на соціальний захист колишніх студентів-контрактників, які, будучи не в змозі сплатити за навчання, взагалі припинять навчатися і підуть ставати на облік у центри зайнятості, - вважає Павловський. - Було б щонайменше нерозумним заганяти ці сім’ї у кредитну кабалу під шалені кризові відсотки для термінової обов’язкової сплати за навчання».

Прийняття законопроекту надасть можливість вищим навчальним закладам України (на умовах, визначених самими закладами та за власні кошти навчальних закладів) надавати студентам-контрактникам відстрочку по платі за навчання строком до одного року. Це в свою чергу  сприятиме реалізації такого пріоритетного завдання у сфері зайнятості населення, як підвищення якості робочої сили,  недопущення росту рівня безробіття, і фактично посилюватиме гарантію ст. 53 Конституції України (“Кожен має право на освіту... Держава забезпечує доступність  і  безоплатність вищої і  післядипломної  освіти,  різних  форм  навчання”).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]