Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.11.2023 15:23

Побажання до Ради суддів: будьте рішучі та послідовні

Адвокат, експерт з законодавства у сфері здійснення судочинства

Чи зажди органи суддівського самоврядування належно реагують на виклики та загрози?

Багато хто з правників висловив своє обурення з приводу вчинку окремих так званих «представників громадського сектору» – створення бази помічників суддів під назвою «Суддівські посіпаки».
Це обурення було максимально справедливим та є єдиною правильною реакцією на цю подію.
Невдовзі Рада суддів України висловила свою позицію щодо засудження цього вчинку у відкритому зверненні до Генерального прокурора, СБУ та інших владних структур щодо цих подій. І ось тут у мене виникло два діаметрально протилежних відчуття.
З одного боку, публічне засудження цього ганебного випадку з боку РСУ є абсолютно справедливим.
Не можна применшувати негативні наслідки цього вчинку і його тенденційність. Нещодавно країну сколихнули трагічні події в Дніпрі – водій ягуара та його співмешканка чинили опір законним вимогам працівників поліції, які у відповідь застосували табельну зброю. Водій загинув.
Я абсолютно переконаний, що цього трагічного випадку не було б, якби окремі «представники громадського сектору» не заробляли на популяризації такої поведінки. Введення в оману громадян щодо нібито наявності підстав для невиконання законних вимог правоохоронців, популяризація відверто протиправного формату спілкування з поліцією, маніпулювання та перекручування норм права й судової практики – все це призвело до хибного переконання про те, що при незгоді з поліцейськими їх можна просто посилати й бити, і жодного наслідку не буде.
Аналогічна ситуація відбувається і з культивуванням ненависті та неповаги до представників судової гілки влади – самих суддів, персоналу судів тощо. Мета цих дій одна – популяризувати діяльність громадських організацій серед певних верств населення, і як наслідок – заробити кошти, зокрема через доступ до грантів.
З іншого боку, лише за останній рік я міг би нарахувати як мінімум десяток абсолютно недолугих законопроектів, спрямованих на створення важелів для тиску на суддів та засобів підпорядкування судової гілки влади іншим гілкам влади.
Це зокрема й законопроекти «про поліграф», і про «пришвидшення розгляду справ», і новітній законотворчий "шедевр" від НАЗК щодо повернення статті 375 КК, про який я ще писатиму окремо.
Сюди ж я міг би віднести й абсолютно ганебні заяви окремих високопосадовців, які надають оцінку судовим рішенням, таврують судову владу тощо.
Я абсолютно переконаний, що органи суддівського самоврядування, зокрема й Рада суддів України, повинні так оперативно й рішуче реагувати на всі подібні випадки. Не важливо хто є автором такого свавілля – хоча б президент, народний депутат або високопосадовець виконавчої влади.
Якщо судді не захищатимуть свою незалежність та не поважатимуть свою професію, їм не варто чекати поваги до себе від суспільства.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]