Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.04.2021 12:46

Права пасажирів при здійсненні авіаперевезень

Адвокат. Партнер O.G. Partners

Сподіваємось, що найближчим часом в наше життя повернуться регулярні подорожі та авіаперевезення. Тому пригадаємо, які права має пасажир при здійсненні авіаперевезень?

Пандемія Covid-19 радикально змінила повсякденний спосіб життя кожного з нас. Те, що ще вчора здавалось звичайним та буденним, сьогодні згадується з ностальгією. Але все в житті змінюється і сподіваємось, що в найближчому майбутньому пандемія Covid-19 та пов’язані з нею обмеження теж пройдуть, а разом з цим повернуться в наше життя регулярні подорожі та авіаперевезення.

Саме тому варто пригадати, а які ж саме права має пасажир при здійсненні авіаперевезень?

Варто зауважити, що чинне національне законодавство, яке регулює права авіапасажирів в цілому відповідає основним міжнародним стандартам у цій сфері та практиці Європейського Союзу.

Так, зокрема, серед основних прав авіапасажирів можливо виділити наступні:

a) право на отримання компенсації у випадку тілесного ушкодження чи смерті;

b) право на отримання компенсації у випадку знищення, втрати або пошкодження багажу;

c) право на отримання компенсації у випадку затримки перевезення багажу;

d) право на отримання компенсації у випадку відмови у здійсненні авіаперевезення;

e) право на отримання компенсації у випадку скасування рейсу чи його затримки;

f) право на отримання компенсації за зміну класу обслуговування.

Що стосується компенсації за відмову у здійсненні авіаперевезення, то перш за все необхідно визначити чи така відмова відбулась за згодою самого пасажира, чи за її відсутності.

У першому випадку авіакомпанія та пасажир добровільно узгоджують розмір компенсації. Крім цього авіакомпанія додатково повинна запропонувати пасажиру на вибір: або компенсувати повну вартість квитка (та у разі необхідності забезпечити зворотній рейс у початковий пункт відправлення за першої ж можливості), або змінити маршрут до кінцевого пункту призначення.

Якщо ж пасажиру відмовлено у здійсненні авіаперевезення проти його волі, то авіакомпанія разом з компенсацією вартості квитка або зміною маршруту до кінцевого пункту призначення, зобов’язана також додатково виплатити компенсацію у розмірі:

a) 250 Євро для рейсів дальністю до 1 500 кілометрів;

b) 400 Євро для рейсів дальністю від 1 500 до 3 500 кілометрів;

c) 600 Євро для рейсів дальністю більше 3 5000 кілометрів.

Авіакомпанія має право зменшити суму компенсації на 50 % лише у разі, якщо пасажиру запропоновано зміну маршруту до кінцевої точки призначення альтернативним рейсом, час прибуття якого не перевищує запланованого:

a) на 2 години – для рейсів дальністю до 1 500 кілометрів;

b) на 3 години – для рейсів дальністю від 1 500 до 3 500 кілометрів;

c) на 4 години – для всіх інших рейсів.

Що стосується компенсації за скасування рейсу, то вона є аналогічною компенсації за відмову у здійсненні авіаперевезення проти волі пасажира.

При цьому, пасажир має право на компенсацію за скасування рейсу лише у разі, якщо авіакомпанія не поінформувала його про таке скасування щонайменше як за 2 тижні до запланованої дати рейсу.

Якщо ж авіакомпанія повідомила пасажира про скасування рейсу менше, ніж за 2 тижні до запланованої дати рейсу, то вона повинна запропонувати зміну маршруту, яка б надавала змогу пасажиру дістатись до кінцевого пункту призначення. В іншому випадку, авіакомпанія зобов’язана сплатити пасажиру компенсацію за скасування рейсу.

Мабуть найбільш поширеним явищем при здійсненні авіаперевезень є затримка рейсу, а тому питання відповідальності авіаперевізника за таку затримку є надзвичайно актуальним.

У випадку затримки рейсу від 2 годин до 4 годин (в залежності від дальності рейсу) авіаперевізник зобов’язується не тільки забезпечити пасажира харчуванням та прохолодними напоями відповідно до часу очікування нового рейсу, а також має надати можливість зробити два телефонні дзвінки або надіслати 2 електронні повідомлення (факс-повідомлення), якщо для цього в аеропорту є технічні умови.

Якщо ж затримка рейсу відбувається на день та більше, то авіакомпанія зобов’язана забезпечити проживання пасажира в готелі, його харчування та трансфер від аеропорту до готелю і у зворотному напрямку.

При цьому, якщо затримка рейсу триває більше 5 годин, то пасажир має право вимагати компенсацію вартості квитка або зміни маршруту до кінцевого пункту призначення.

Іноді трапляються ситуації, коли пасажир піднімається на борт літака, але раптом авіаперевізник повідомляє йому, що з певних причин він буде розміщений у класі нижчому, ніж той, що вказаний у квитку. За таких обставин, авіаперевізник зобов’язаний відшкодувати пасажиру від 30% до 70% вартості квитка, в залежності від дальності рейсу. В той же час, авіаперевізник не має права вимагати будь-яку додаткову плату у випадку розміщення пасажира у класі, вищому за зазначений у квитку.

Що стосується компенсації за затримку у перевезенні багажу, то вона обмежується сумою 50 доларів США. Компенсація пропонується пасажиру в разі неприбуття багажу до пункту призначення разом з пасажиром, якщо пункт призначення не є країною постійного проживання пасажира. Відповідальність авіаперевізника у разі знищення, втрати чи пошкодження зареєстрованого багажу обмежується сумою 1288 Спеціальних прав запозичень, що наразі є еквівалентом близько 1826 доларів США.

У разі загибелі чи тілесного ушкодження пасажира авіаперевізник зобов’язується в будь-якому випадку виплатити суму у розмірі до 128 821 Спеціальних прав запозичення (приблизно 183 тисячі доларів США). Якщо ж сума шкоди перевищує вищевказану суму, то авіакомпанія може уникнути необхідності оплати такої додаткової відповідальності лише якщо доведе, що загибель чи тілесне ушкодження пасажира сталось не з її вини.

Як бачимо, чинне законодавство України приділяє значну увагу питанню захисту прав пасажирів при здійсненні авіаперевезень. Але, на жаль, на практиці пасажирам не завжди вдається належним чином реалізувати свої права. Саме тому  законодавство України у сфері повітряних перевезень потребує подальшого вдосконалення з метою встановлення дієвих та ефективних механізмів реалізації прав пасажирів.    

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]