Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.07.2014 14:28

Відтепер паркувальники поза законом

Керуючий партнер ТОВ "Адвокатська група України", адвокат, заслужений юрист України

25 червня 2014 року Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову про внесення змін до Правил паркування транспортних засобів, яка опублікована в Урядовому Кур’єрі 3 липня 2014 року.


25 червня 2014 року Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову № 207 про внесення змін до Правил паркування транспортних засобів, яка опублікована в Урядовому Кур'єрі 3 липня 2014 року.

Отже, зазначеною постановою введено три виключних засоби оплати послуг з паркування автотранспортних засобів :

1. Безготівковий, шляхом придбання картки попередньої оплати яка призначена для фіксування в електронній формі обсягу заборгованості емітента такої картки перед користувачем за попередньо оплачені послуги з користування майданчиками для платного паркування.
2. Шляхом використання послуги «мобільного паркування» тобто здійснення оплати за допомогою засобів мобільного звязку.
3. Шляхом використанням платіжної банківської картки або готівкою – через паркувальний автомат чи автоматичний в'їзний та виїзний термінал. При цьому, паркувальний автомат та автоматичний в'їзний та виїзний термінал повинні бути обладнані функцією для прийому як готівки так і прийому платіжних карт. Відсутність однієї з цих функції надає право власнику транспортного засобу відмовитися від оплати паркування. Такий майданчик для паркування вважається безкоштовним.

Водій повинен у разі сплати послуг з користування майданчиками для платного паркування через паркувальний автомат або шляхом придбання паркувального талона – розмістити у лівому нижньому куті лобового скла платіжний документ у спосіб, що забезпечує його видимість для перевірки.

При цьому Державна автомобільна інспекція не має право перевіряти оплату водіями вартості паркування, вона повинна здійснювати лише контроль за виконанням цих правил у частині забезпечення безпеки дорожнього руху на майданчиках для паркування.

Посадові особи виконавчих органів місцевих рад здійснюють контроль з благоустрою та утримання майданчиків для паркування, у тому числі щодо оплати послуг з користування майданчиками для палатного паркування.

На посадових осіб виконавчих органів місцевих рад також покладена функція складення протоколу про порушення та засвідчення за допомогою фотозйомки відсутності відповідного платіжного документу на лобовому склі транспортного засобу або відсутності факту сплати такої вартості в базі даних захищеної комп'ютерної системи.

Відповідальність за порушення правил паркування транспортних засобів у тому числі несплата водієм вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування, обладнаними паркувальними автоматами або автоматичними в'їзними та виїзними терміналами передбачена ст. 152-1 Кодексу про адміністративні правопорушення України у вигляді штрафу від 8 до 12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян тобто від 136,00 грн до 204, 00 грн.

Накласти адміністративне стягнення може адміністративна комісії при виконавчих органах відповідних місцевих рад.

Що ж стосується паркувальщиків то їх діяльність стає поза законом поза як вони не є посадовими особами виконавчого органу місцевої ради.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]