Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.02.2017 16:27

Неполітичне призначення: чи виправдає довіру новий глава Нацполіції?

Народний депутат України IX скликання (МФО "Розумна політика")

Низький рівень життя населення, безробіття, війна на Сході України. Всі ці чинники вкрай негативно впливають на рівень злочинності у нашій державі. І проблема з кожним роком, на жаль, поглиблюється.

Низький рівень життя населення, безробіття, війна на Сході України. Всі ці чинники вкрай негативно впливають на рівень злочинності у нашій державі. І проблема з кожним роком, на жаль, поглиблюється.

В той же час, можна багато говорити про соціально-економічні причини, які штовхають людей на злочини, але велике питання сьогодні стоїть до правоохоронців: чому так відбувається і коли ситуація зміниться на краще?

В цьому контексті великі надії покладаються саме на Національну поліцію, яка наразі знаходиться в процесі реформування. Позитивний досвід створення Патрульної поліції показав, ще реформи в цьому напрямку можливі.

І поки що ця позитивна тенденція зберігається. Показовий момент – проведення необов’язкового рекомендаційного конкурсу для вибору кращого кандидата на посаду глави Нацполіції.

Після відставки Хатії Деконаїдзе очільник МВС Арсен Аваков міг з легкістю пролобіювати та призначити "свого" кандидата на цю посаду. Політичні можливості в нього для цього були. Але рішення про проведення відкритого конкурсу під контролем громадськості та міжнародних партнерів стало більш продуктивним і правильним, адже таким чином зростає суспільна довіра до кадрового призначення. До того ж кандидати, яких деякі експерти і ЗМІ відносили до "людей Авакова" (наприклад, екс-перший заступник голови Нацполіції Вадим Троян), навіть не дійшли до останнього етапу конкурсу.

Врешті-решт, главою Нацполіції був призначений Сергій Князєв – людина, яка присвятила роботі в "кримінальному відділі" більше 20 років. Тобто, не політична фігура, а профільний фахівець. Своїми робочими пріоритетами Князєв визначив безпеку громадян і подальшу реформу правоохоронних органів, включаючи підготовку відповідних змін до Кримінально-процесуального кодексу.

Сьогодні саме цього від глави Нацполіції чекає суспільство і експертне середовище. А призначення через відкритий конкурс дає певну свободу дій, незалежність у прийнятті рішень, а також довіру суспільства. Було б добре, якби досвід проведення таких прозорих конкурсів перейняли й інші міністерства та відомства.

А тим часом вже є перші здобутки нового керівництва Нацполіції. Так, нещодавно було викрите злочинне угруповання, яке займалося викраденням автомобілів у шести областях України , в Києві затримали відомого "злодія в законі" Геву Кардаву .

Таких новин з кожним днем має ставати все більше. Важливо, щоб результати роботи Нацполіції співпадали із суспільними очікуваннями і не блокувалися іншими силовими та правоохоронними органами.

Сам Сергій Князєв чудово усвідомлює, що швидкого подолання злочинності не буде. Проблема зрушиться з місця лише тоді, коли це буде комплексна і погоджена робота усієї правоохоронної системи – поліцейських, прокуратури, пенітенціарної служби, адвокатів. Ну, і не забуваймо, що надважливу роль у цьому процесі відіграють суди – без ефективної, а головне чесної, діяльності судової системи усі зусилля правоохоронців не дадуть жодного результату.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]