Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.11.2018 09:04

Законопроект № 8121: як планують зупиняти рейдерські захоплення в Україні

Голова адвокатського об’єднання, адвокат Адвокатського бюро "Маковій та партнери"

Україна переживає найбільший в своїй історії спалах рейдерських захоплень. Зупинити його і захистити власників земельних ділянок, майнових та корпоративних прав може законопроект N 8121.

Під час зустрічі з бізнесом президент України Петро Порошенко акцентував увагу присутніх на спалахи рейдерства.

Рейдерські захоплення вийшли на новий рівень. Так, якщо у попередні роки це відбувалося, в основному, за допомогою та під прикриттям озброєних угруповань, то на сьогодні рейдери не тільки займаються фальсифікацією договорів оренди і крадіжками врожаю. Вони почали захоплювати підприємства, змінюючи склад учасників юридичної особи, переоформлюючи на себе акції (частки) у статутному капіталі сільськогосподарських підприємств, майно та землі, які ними використовуються.
Тож глава держави дав доручення міністру юстиції України розробити законопроект, що допоможе ліквідувати прогалини в законодавчих органах і вирішить проблему з рейдерством у країні.

Реакції Міністерства юстиції чекати не довелося. Протягом 5 робочих днів проведено дві продуктивні зустрічі робочої групи за участі юридичної та бізнес-спільноти. У підсумку - сформульовано концепції законопроекту з протидії рейдерству і заплановано вже наступного тижня його опрацювати та передати суб'єкту законодавчої ініціативи задля якомога швидшого розгляду і прийняття.

Тож з мертвої точки питання зрушили. Серед ключових рішень  ліквідація комунальних підприємств, через які відбувається левова частка рейдерських захоплень.

 Віктор Маковій, Голова адвокатського об’єднання, адвокат Керівник з розвитку бізнесу Hilmont Partners

Новацією у протидії рейдерству є також право власника встановити вимогу щодо нотаріального посвідчення його підпису. Це унеможливить підробку документів, що є найпоширенішим  способом захоплення чужої власності.

Напрацьовані нині пропозиції допоможуть зупинити рейдерське ґвалтування, а тому практики з Hillmont Partners підтримують законопроект щодо протидії рейдерству № 8121 і активно працюють над його вдосконаленням перед поданням до парламенту України.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]